Nyheter

Religiøs forfølgelse på frammarsj

Religionsfriheten i verden er blitt atskillig dårligere de siste par årene. Ekstreme islamister får mye av skylden.

Se grafikk nederst i saken!

I nesten 3 av 10 av verdens land foregår sterke eller ganske alvorlige brudd på religionsfriheten. Og i mer enn hvert fjerde av verdens land er trosfriheten forverret de siste par årene, ifølge den omfattende rapporten Religious Freedom in the World 2014, som nylig ble lagt fram i London.

Bekymret prins

I en videoappell under lanseringen manet britenes prins Charles religiøse ledere og andre til å intensivere innsatsen mot den økende forfølgelsen av troende.

Spesielt uttrykte han bekymring for «de fryktelige og hjerteskjærende hendelsene i Irak og Syria», som har fordrevet et stort antall kristne, muslimer og jesidier fra områder der de har hatt tilhold i århundrer.

– Det er en ubeskrivelig tragedie at kristendommen nå er så truet i Midtøsten – et område der kristne har levd i 2.000 år, og der islam har spredd seg siden år 700, der mennesker med ulik tro har levd sammen i fred i århundrer, sa prins Charles.

LES OGSÅ: Buddhistmunker angriper muslimer

Forverring

Den anerkjente publikasjonen Religious Freedom in the World utgis med et par års mellomrom av den katolske organisasjonen Aid to the Church in Need. Årets utgave tar for seg utviklingen fra oktober 2012 og fram til juni 2014. Den viser at troende over store deler av verden har fått det betraktelig vanskeligere de siste par årene:

• Religionsfriheten er blitt dårligere i 55 av 196 land – altså i godt over en fjerdedel av verdens land.

• Bare i seks land har utviklingen gått til det bedre: Iran, De forente arabiske emirater, Cuba, Qatar, Zimbabwe og Taiwan. I de fire førstnevnte er det fortsatt middels eller høy grad av religionsforfølgelse.

• Av de 20 landene med sterkest forfølgelse av troende, er 14 knyttet til ekstrem islamisme.

• I de seks øvrige «verstingene» er forfølgelsen knyttet til autoritære regimer: Burma, Eritrea, Nord-Korea, Kina, Aserbajdsjan og Usbekistan.

• Kristne er fortsatt den sterkest forfulgte religiøse minoriteten, delvis på grunn av sin store geografiske spredning og sitt store antall.

• Også et betydelig antall muslimer er forfulgt for sin trostilknytning, både fra andre muslimer og fra autoritære myndigheter.

LES OGSÅ: Ateister utsettes for forfølgelse

Politikere og medier

Rapporten peker på flere andre bekymringsfulle trender. Den mener det er en økende og skadelig «religiøs analfabetisme» blant vestlige beslutningstakere og internasjonale medier, noe som hindrer en produktiv dialog og effektiv utforming av politikk.

Ifølge rapporten er religiøs frihet under press også i vestlige land med en hovedsakelig kristen historie. Den peker på mulige årsaker: Uenighet om hvilken rolle religion skal ha i det åpne rom, mer aggressiv ateisme, samt at religiøs frihet trues av samfunnets økende bekymring for religiøse ekstremister.

Det blir påpekt at det har vært en bekymringsfull økning i overgrep mot jøder i Vest-Europa. Selv om dette fortsatt er på et generelt lavt nivå, har det ført til økt utvandring til Israel.

Følg oss på Facebook og Twitter

Flyktningkrise

Forfølgelse av veletablerte religiøse minoriteter, kombinert med en økende tendens til at stater holder seg til én religiøs konfesjon, har ført til et eksepsjonelt høyt antall som fordrives. Disse blir del av en global flyktningkrise som nå er på det høyeste siden 2. verdenskrig. Spesielt er Midtøsten rammet av utviklingen i Syria og Irak.

For å snu de urovekkende trendene og bekjempe vold og forfølgelse må de religiøse samfunnene selv ta en stor del av ansvaret, konkluderer rapporten. Den oppfordrer religiøse ledere til å protestere høyt og tydelig mot religiøst basert vold, og forsterke sitt arbeid for religiøs toleranse.

LES OGSÅ: – Folk mener jødene får som fortjent

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter