Film

Det er lovlig å strømme ulovlige filmer

Filmprodusent mener piratkopieringen undergraver bransjen. – Å strømme en piratkopiert film er som å stjele en bil og skylde på at butikken ikke var åpen, sier Synnøve Hørsdal.

Popcorn time har et brukergrensesnitt som ligner på Netflix, og nettsida tilbyr strømming av filmer og tv-serier som ennå ikke har kommet på kino - helt gratis. Men i motsetning til Netflix og Viaplay, videreformidler Popcorn time piratkopierte filmer. Likevel er tjenesten lovlig å bruke.

LES OGSÅ: Musikkbransjen har utryddet piratkopieringen

Se, men ikke lagre

Ifølge åndsverkloven har opphavsmannen enerett til å framstille eksemplar av verket og gjøre det tilgjengelig for allmennheten.

– De som gjør materialet tilgjengelig på Popcorn time, gjør noe ulovlig, men hvis du bare ser på, bryter du ikke loven. Det innebærer verken å kopiere verket eller å gjøre det tilgjengelig, forklarer Olav Torvund, som er jussprofessor ved Universitetet i Oslo og ekspert på opphavsrett.

Det er lov å kopiere innhold, for eksempel tv-programmer eller sanger på radioen, til privat bruk, men det forutsetter at det er gjort tilgjengelig på lovlig vis. Dermed bryter du loven idet du lagrer den piratkopierte filmen på din egen datamaskin. Men strømming er altså lov, selv om det ikke gir en krone til opphavsmannen.

– Bryr den vanlige brukeren seg om opphavsretten er ivaretatt?

– Antakeligvis ikke. Kan vi få noe gratis, gjør vi det, selv om vi vet at opphavsmannen ikke får betalt. Noen sier de gjerne vil betale, men spørsmålet er om de faktisk gjør det, sier Torvund.

LES OGSÅ: Stifter trossamfunn for å få piratkopiere i fred

Undergraver produksjonen

Synnøve Hørsdal, produsent og daglig leder i Maipo film, mener pirattjenester som Popcorn time er ødeleggende for filmbransjen.

– Det er trist at vi ikke klarer å informere publikum godt nok om hva de gjør når de benytter slike tjenester, sier hun.

Selv om det juridisk sett er lovlig å bruke tjenesten, mener Hørsdal at det undergraver hele filmbransjen.

– De som lager slike tjenester, tjener penger på innhold de ikke betaler for. Hvis det blir utbredt, finnes det til slutt ikke penger igjen til filmproduksjon. Publikum vil jo at pengene skal gå til å lage de filmene de ønsker å se, men her går pengene til piratene i stedet for filmprodusentene.

Hørsdal mener det ikke er en god unnskyldning at du ikke fant det på lovlig vis og derfor måtte se en piratkopi.

– Hvis du våkner klokka fem om morgenen og har lyst på en Mercedes, så kan du ikke unnskylde deg til politiet med at siden butikken ikke var åpen, var du nødt til å stjele en i stedet. Det er ikke en menneskerett å se hvilken film du vil til enhver tid.

LES OGSÅ: Sjøslag i rettssalen

Ikke forbud

Olav Torvund tror større tilgjengelighet og ikke flere forbud er veien å gå for filmbransjen.

– Hvis filmer er tilgjengelig på en enkel måte og til en pris man oppfatter som rimelig, vil vi velge de lovlige tilbudene, sier jussprofessoren.

Rettssaken mot nettstedet Pirate Bay viste at det er vanskelig å dømme noen for piratkopiering. Torrentteknologien som Pirate Bay brukte, fungerer som en slags liste over tilgjengelig innhold som bare sender deg videre til filene, som ligger lagret på enkeltpersoners datamaskiner.

– Dermed kan Pirate Bay si at vi gjør ikke noe verk tilgjengelig, for filene ligger ikke hos oss. Det skaper en veldig komplisert juridisk situasjon, sier Torvund.

Han understreker at det i tillegg er mye lettere å lage en ulovlig strømmetjeneste enn en lovlig.

– I en pirattjeneste trenger du ingen avtaler med de involverte partene og du slipper å finne ut hvordan pengene skal fordeles.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film