Nyheter

Sjøslag i rettssalen

UKESLUTT: Nettstedet Pirate Bay renner over av musikk, filmer og programmer, men legger selv ikke ut noe ulovlig. Det er de som legger ut innholdet som egentlig bør tas, sier Øyvind Solstad i NRKbeta.

Denne uken har svenske påtalemyndigheter forsøkt å levere en bredside mot Pirate Bay. Flere i miljøet ser på rettssaken som et angrep på en kultur, mer enn én nettside.

Fildeling på nett har pågått veldig lenge, og er ikke ensbetydende med ulovlig materiale. Både lovlige og ulovlige filer deles på Pirate Bay, sier Øyvind Solstad i NRKbeta.

Pirate Bay er ikke de første som legger til rette for fildeling på nett, og de er langt fra de eneste. Men de er klart størst, og Solstad mener et eksempelets makt er hovedgrunnen til at de nå blir trukket for retten. Rettssaken startet denne uken, men foreløpig går den i laveste rettsinstans. Dermed vil sannsynligvis ankes videre på en årelang ferd gjennom det svenske rettssystemet.

LES OGSÅ: Rødt med egen piratkampanje

20 år. Dette er ikke første gang det har blitt rettssak av fri deling av musikk og film på nett. Fildelingssystemene oppsto for rundt 20 år siden, og musikk og filmbransjen har slåss mot det like lenge. I 2001 ble blant annet fildelingsstedet Napster dømt ulovlig i amerikanske domstoler etter påtrykk fra musikkindustrien. Men fri flyt av filmer, sanger og programmer fortsatte selv om Napster forsvant.

Solstad synes forsøket på å komme ulovlig fildeling til livs ved å saksøke Pirate Bay er komisk. Selv om de fire tiltalte risikerer fengselsstraff og erstatningskrav, tror han selve fildelingen vil fortsette som før også denne gangen.

LES OGSÅ: Vil ribbe norsk datanerd

Hva med Google? Pirate Bay hjelper bare brukere som er på jakt etter en fil å komme i kontakt med andre som har denne filen på sin egen maskin. Noen av disse filene er det lov å dele, andre er beskyttet av opphavsrett. Men man trenger ikke Pirate Bay for å laste dem ned, de ligger uansett tilgjengelig på nett. Hvem som helst kan søke dem opp via vanlige søkemotorer eller ett av de mange tusen andre nettstedene som tilbyr det samme som Pirate Bay, sier han.

Blir Pirate Bay dømt, kan det utløse et skred av rettssaker mot alt fra fildelingssteder til søkemotorer.

Hvis jeg for eksempel hadde skannet en bok med opphavsrett og lagt den ut på min private nettside, ville hvem som helst kunne finne den ved å søke i Google. Skal Google dømmes for det? Jeg mener man må ta de som faktisk legger ut noe ulovlig, ikke de mange nettstedene folk bruker for å søke etter musikk eller filmer, sier han.

I tillegg blir det å ramme piratene via svensk lov i praksis vanskelig i en internasjonal dataverden. Ingen av serverne står nemlig i Sverige.

Hvor de står, er det ingen som vet, ikke engang Pirate Bay selv. De bruker en teknologi hvor de bare leier kapasitet der det til enhver tid passer best, uten at noen vet i hvilket land, sier Solstad.

Lovlig kjøp. Solstad mener platebransjen bør bruke kreftene på helt andre ting enn å sende advokater etter nettpirater.

Det er to grunner til at Pirate Bay er så populært: det er gratis, og det er enkelt. Dessverre har bransjen bare fokusert på det første, det at folk laster ned filene uten at artistene får betalt. Men det andre momentet er like viktig. Hadde bransjen lagt til rette for at det ble enkelt å kjøpe musikk lovlig på nett og spille den av hvor man vil, ville mange antakelig gjort det, mener han.

Fram til nå har for eksempel iTunes hatt kopisperre på all musikk de selger. Det gjør at filene bare kan avspilles i iTunes eller på iPod, ikke for eksempel på mobilen. Filer man henter på Pirate Bay derimot, har ingen slike begrensninger.

I fjor bestemte Universal endelig at det meste av deres musikk skulle selges uten kopisperre på iTunes. Det førte til en kraftig oppgang i salget. Nå har endelig resten av platebransjen tatt skrittet inn i den moderne tid og bestemt at kopisperren oppheves fra april. Det vil alltid være noe som stjeler, men det at Universals musikk har solgt bedre uten kopisperre viser at mange betaler for seg når de blir tilbudt en enkel måte å gjøre det på, mener Solstad.

Følg Twitter-feeden #spectrial om Pirate Bay-saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter