«Tilpasses oppgavene i kirken de ressurser som er tilgjengelige?»
SYKEFRAVÆR: Er det for mye press på kirkens ansatte i en tid med svak rekruttering og med synkende deltakerantall i gudstjenester og kirkelige handlinger?
LØSNINGER: Det ene sporet er å få tak i kunnskap om årsakene til sykefravær. Noe informasjon får vi gjennom arbeidsmiljøundersøkelsene, men nå kan det være grunn til å finne måter å innhente grundigere kunnskap på dette feltet, skriver Hilde Fylling.
JOAKIM S. ENGER
Vårt Land har den siste uken hatt flere oppslag om sykefraværet blant ansatte i Den norske kirke. Sykefraværsstatistikken viser at blant prester og ansatte på bispekontorene og Kirkerådet, har sykefraværet økt fra 2021 til 2022. Sykefraværet i vår virksomhet ligger nå på 7,2 prosent, mot gjennomsnittet på 6,8 prosent i samfunnet for øvrig.
Sykefraværet har også økt i samfunnet for øvrig dette året, men økningen er altså høyere i kirken enn resten av samfunnet. Statistikken viser også at det særlig er kvinnelige prester som drar opp sykefraværet. Det kan være mange årsaker til dette, og bidragsytere i Vårt Land har pekt på f.eks. kjønnsrolleforventninger, høyt arbeidspress og sekularisering.
For Vernetjenesten i Den norske kirke er sykefraværsstatistikken viktig å følge med på. Denne statistikken kan gi signaler om hvor godt arbeidet er organisert og tilrettelagt, og hvordan arbeidsmiljøet ivaretar ulike grupper av ansatte. Et økende sykefravær gir grunn til bekymring, og må møtes med gode tiltak.