Skal barndommen alltid kunne brukes mot en?
DEBATTEN: Barn med oppveksterfaringer fra norske fosterhjem eller barnevernsinstitusjoner skal kunne bli partiledere, toppolitikere og innta lederposisjoner, uten å måtte risikere at disse erfaringene i ulike situasjoner brukes mot dem.
– Bollestad må selv avgjøre om dette opplevdes som krenkende. Vårt anliggende er at debattledere bør kunne holde seg fra å bruke strevsomme barndomserfaringer mot folk på direkten, skriver innsenderne.
Universitetet i Agder
Det å fortelle krever stort mot, og det kan innebære en personlig risiko. Risikoen illustreres godt av Fredrik Solvangs spørsmål til Olaug Bollestad i NRKs Debatten.
Det siste tiåret har flere kjendiser, politikere og influensere fortalt om vonde barndomserfaringer eller egne barndomstraumer. Det er et gode for samfunnet at slike erfaringer artikuleres i det offentlige rom. De ulike fortellingene er viktige av flere grunner. Fortellingene bidrar til å svekke stigmaet rundt barndomstraumer, og gir kulturelle tabuer om foreldre som svikter mindre makt.
Det at flere forteller bidrar også til å sikre større representasjon av den mangfoldige gruppen «vi som hadde en vanskelig oppvekst». I tillegg får barn og unge en mulighet til å føle på gjenkjennelse, og de kan få forbilder som viser at det er mulig å leve et liv med de barndomserfaringer man måtte ha.