Radikal fellesskapsbygging
KUNNSKAP: Kronprins, stortingspresident og statsminister var alle på Moster og holdt perspektivrike taler om hva dette betydde for utviklingen av Norge. Men hvor mye lærte norske skoleelever om samfunnsomveltningene som kom med kristendommen?
KUNNSKAP:– Markeringen av tusenårsjubileene er en god anledning til å drøfte og korrigere tatt-for-gitte «sannheter» og rokke ved etablerte forestillinger, skriver Kristin Gunleiksrud Raaum (bildet) og Cathinka Dahl Hambro.
Erlend Berge
I det gamle ættesamfunnet var det stor forskjell på gravskikkene for høy og lav i samfunnet: høvdingen ble lagt i haug, mens trellen ble kastet i myra. Innføringen av kristendommen medførte at de skulle gravlegges på samme kirkegård. Lendmannens og trellens barn ble alle døpt i den samme døpefonten. Å komme til kirken, bli døpt og begravet ved kirken, var radikal fellesskapsbygging. Og begrunnelsen var at alle var skapt av Gud.
I fjor markerte vi at det var tusen år siden kristenretten på Moster ble vedtatt og 750 år siden Magnus Lagabøtes landslov ble innført. Og sentralt i markeringene sto kunnskapen om samfunnsendringene disse lovene avstedkom. Kronprins, stortingspresident og statsminister var alle på Moster og holdt perspektivrike taler om hva dette betydde for utviklingen av Norge. Men hvor mye lærte norske skoleelever om samfunnsomveltningene som kom med kristendommen?
Kristningen av Norge