Overgangen til sirkulær økonomi krever nye forretningsmodeller og incentiver

Publisert Sist oppdatert

Med tanke på NRK programmet Sløsesjokket hvor vi i kveld så på alt elektroavfallet hver enkelt av oss står for, har vi en betydelig vei å gå. Dagens ressursbruken er ikke bærekraftig. Vi forbruker og utvinner mer råvarer enn planeten vår er i stand til å levere på lang sikt. Innen 2050 vil antallet middelklasseforbrukere i verden være oppe i 6–7 milliarder, og dette vil innebære stadig større press og belastninger på miljøet. Våre moderne liv har stadig større fokus på lettvinthet og komfort, noe som har en kostnad på miljøet.

Dagens lineære økonomiske modell som baserer seg på å utvinne, produsere, bruke og kaste, er ikke bærekraftig og må byttes ut. Noen av de utfordringene vi står ovenfor i dag, som ressursknapphet, klimaendringer, avfallsopphopning og forurensning vil bare øke på i fremtiden. En endring i retning av sirkulær økonomi vil være avgjørende for verdiskaping, økonomisk vekst og avfalls- og ressursforvaltning i de kommende tiårene. Dette kan gi oss de løsningene vi trenger for å få merverdi ut av mindre ressurser, i tillegg til å gi muligheter for innovasjon og nyskaping i fremtiden.

For folk flest er nok forestillingen om en sirkulær økonomi et abstrakt og kanskje også fjernt begrep. Selv om det snakkes mye i media om viktigheten av det «grønne skiftet» er det mange som ikke er helt bevisst ennå på hvilke betydelige endringer i levemåten vår som vil kreves for at vi skal kunne sikre vår langsiktige velferd og en bærekraftig fremtid.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS