Økumenisk søskenkjærlighet
SAMARBEID: Søskenforhold kan være utfordrende, men vi slutter ikke å være familie på grunn av uenigheter. Den kristne storfamilien fungerer som et uenighetsfellesskap.
«Gjennom dialog i økumenikkens tegn kan vi lære å verdsette og respektere mangfoldet, samtidig som vi dyrker særegenhetene i fellesskapene våre», skriver Erhard Hermansen. Bildet er fra en økumenisk gudstjeneste i München i forbindelse med Fotball-EM.
Marko Orlovic
Konflikter dominerer nyhetsbildet. Gode nyheter selger dårligere enn spenninger og motsetninger. Algoritmer fanger opp og sprer konfliktmateriale. Og skal vi tro kristne medier er det mye konflikter også blant kristne.
Men i en rapport fra Nordic Navigation for Norges Kristne Råd i 2022, kom det frem at kristne i Norge har et godt forhold til hverandre. Vi går godt overens! Kraften av en samtale rundt en kaffekopp skal ikke undervurderes, heter det. Men vi er ikke upåvirket av det som skjer i vår tid, og spesielt krigen i Ukraina og den israelsk-palestinske konflikten har påvirket oss og bidratt til økt spenning blant kristne.
Midt i dette står den økumeniske bevegelsen fram som en stille, men mektig kraft for enhet og samarbeid. Kirker er mer enn bare religiøse bygg og steder for tilbedelse – vi er et kraftsentrum for frivilligheten i Norge. Menigheter er samlingspunkter for utallige aktiviteter i lokalsamfunnet, her kommer mennesker sammen for å feire, sørge, og støtte hverandre gjennom livets ulike faser. På sitt beste lever kirkene midt i samfunnets utfordringer, og er et fellesskap hvor mennesker kommer med sine byrder og blir båret.