Arne Johan Hovland, Oslo

Jeg mislikte overskriften i Vårt Land 12. april: «Tangen kommer fra en annen planet». Og tilhørende sleivete kommentarer, fra Peter Gottschalk ved Handelshøyskolen BI om at Tangen ikke har noe i offentlig forvaltning å gjøre.

Etterlater solid inntrykk

Nei, så er da heller ikke Norwegian Bank Investment Management noen ordinær offentlig forvaltningsvirksomhet, men forretningsmessig kapitalforvaltning innenfor de rammer som retningslinjer og offentlige myndigheter setter. Oljefondet skal faktisk tjene penger, til beste for hele det norske folk innenfor etiske retningslinjer fastsatt av Storting og regjering. Intervjuet av Tangen i Vårt Land dagen før etterlater et meget solid inntrykk. Han er åpenbart kvalifisert for stillingen. Og han har integriteten i orden.

LES OGSÅ: Eksklusivt intervju med påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen: – Jeg har ikke tenkt å miste denne jobben

Forretningsmessig teft og erfaring

Det holder ikke å være professor på en høyskole, eller å være en solid byråkrat fra norsk offentlig forvaltning for å kunne inneha en slik stilling. Det må forretningsmessig teft og erfaring til i tillegg til mange andre evner og egenskaper. Jeg tror at Tangen scorer høyt på de fleste! Det bildet som har avtegnet seg av Tangen er at han er et bunn ærlig og hederlig menneske, som har donert store beløp til gode og allmennyttige formål, helt i samsvar med god, tradisjonell kristen etikk.

Så hva er problemet; skal Tangen være utelukket fra en slik stiling som følge av at han har tjent seg rik? Han er ikke grepet i noen løgner, og slett ikke i noen ulovligheter. Derimot utsatt for en helt urimelig mistenkeliggjøring. Ikke mye som minner om katekismens «tale vel om, unnskylde og ta alt i beste mening». Hva er det forresten av kvalifikasjoner han mangler og som en forvaltningsbyråkrat har? Ha meg unnskyldt: Tangen inngir langt større tillit enn det Gottschalk gjør.

 

LES MER OM NICOLAI TANGEN:

Diakoni-professor: «Det sentrale i spørsmålet om Nicolai Tangen er egnet som oljefondsjef, er bruken av skatteparadiser»

Etikkekspert om Tangen-saken: Det er koblinger her som ikke er tillitvekkende

Forsker: «Diskusjonen om Nicolai Tangens konferanse viser hvor snevert og mistenksomt vi tenker»