Misjon – fra skam til stolthet
EVANGELISERING: Fortsatt forbinder noen misjon med tvang. Men i dag tenker vi snarere at misjon er å gi mennesker et valg. I kirkemøtevedtaket ligger det derfor et potensial til å engasjere større deler av menigheten i det globale oppdraget – være stolt av det.
TRO, HÅP OG KJÆRLIGHET: – Vi har selv fått evangeliet i ord og handling, og det gir vi videre. Ikke som bedrevitere. Men fordi vi trenger alt dette selv, som sammensatte og sårbare mennesker, skriver Helge S. Gaard. Han er svært glad for Kirkemøtets vedtak om en mer helhetlig forståelse av misjon.
Freedom Studio / Shutterstock / NTB / Marit Mjølsneset / NMS
Kjersti G. Norheim løfter i VLs oppslag 16.11 en problemstilling mange kan kjenne seg igjen i – kan en stolt støtte misjonsarbeid eller opplever norske menigheter at misjon og evangelisering er skambelagt?
Misjonsorganisasjonene i Samarbeid menighet og misjon (SMM) ser at misjonshistorien har ulike nyanser, det er mye vi tenker annerledes om i dag enn tidligere. Fortsatt forbinder noen misjon med kulturimperialisme eller tvang til tro. Ordet «misjonerende» kan brukes om noen som mener de har hele sannheten og er påtrengende.
Det er viktig å erkjenne at det har skjedd gale ting i misjonens/kirkens navn. Men som avtroppende NORME-leder Hans-Aage Gravås nylig formulerte det: «Våre feil i fortiden må ikke føre til handlingslammelse, men korrigert handling».