Kunnskapsløshet under radaren

27. januar ble minnedagen for Holocaust markert verden over. Det er lenge siden en slik markering har vært like viktig som den er akkurat nå.

Publisert Sist oppdatert

Siden andre verdenskrig har det alltid vært mennesker som har benektet en av de best dokumenterte krigsforbrytelsene i verdens historie, nemlig Holocaust. Gruppene har stor sett blitt regnet som håndterbare og uten særlig innflytelse. Det gjelder trolig fremdeles, men en ny undersøkelse i Storbritannia har avslørt en gruppe som har gått under radaren. Den har funnet de kunnskapsløse.

En undersøkelse gjennomført av The Holocaust Memorial Day Trust (HMD) viser at 1 av 20 voksne briter tror at Holocaust aldri har skjedd. Omtrent halvparten av de spurte sier at de ikke vet hvor mange jøder som ble drept under Holocaust, 8% sier at antall drepte under Holocaust er sterkt overdrevet og 1 av 5 oppgav at under 2 millioner jøder ble drept. Sannheten er at minst seks millioner jøder ble drept av nazistene. Dette er funn som er i samsvar med lignende undersøkelser gjennomført i andre land som Frankrike, Tyskland, Sverige, Polen osv.

Det er få overlevende igjen fra Holocaust i dag. De er få som kan dele sine historier fra grusomhetene. Det innebærer at verdenssamfunnet er i en kritisk fase for hvordan en forvalter historien. Spørreundersøkelsen fra Storbritannia tyder på at vi har tatt for lett på forvaltningen av denne fortiden. Olivia Marks-Woldman, daglig leder ved HMD, poengterer at selv om Holocaust ofte inngår som del av historieundervisningen på skolen, kan det se ut som om den vektleggingen ikke er tilstrekkelig. Karen Pollock ved Holocaust Educational Trust sier til The Guardian, «…it is up to us to redouble our efforts to ensure future generations know that it did happen…».

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP