Anders Møller-Stray

Tidligere medlem i KrF

De siste ukene har vi sett en ikke-sak om en ungdomsskole i Seljord utvikle seg fra en overivrig lokalavis, til den ytre høyresidens nyhetsblogger, og videre inn i rikspressen og på facebooksidene til flere av regjeringspartienes fremste menn. Saken dreier seg om at Seljord ungdomsskole har omdøpt sitt juleball til et skoleball, og omtaler julematen som tradisjonsmat. I kommentarfeltene (og for statsstøttede Human Rights Service sin del også i selve artikkelen) har dette blitt fremstilt som et krav fra norske muslimer, som angivelig ønsker å fjerne kristen tro og tradisjon fra samfunnet. Andre hevder det er humanetikere og/eller sosialister som står bak.

LES MER: Kommentator Jens Kihl: politikere importerer kulturkrig fra USA: - Julen er ikke under angrep i Norge

Ropstad tar en Listhaug

KRF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad lot seg inspirere av kollega Sylvi Listhaugs Facebook-stil, og delte et utsnitt av saken sammen med teksten «Dette blir for dumt. I Norge feirer vi jul. Enig?». I kommentarfeltet utdyper han blant annet med «Det å viske ut vår egen historie og tradisjon for å inkludere de som har en annen bakgrunn, er en misforstått form for inkludering», og henviser tydelig til at det skal være hensynet til de med en ikke-norsk bakgrunn som har medført navnepolitikken fra skolens side.

I kommentarfeltet nedenfor henviser flere til muslimer. Noen mener de bør «reise hjem», noen mener Ropstad bør trekke statsstøtten til moskeer, og en av de første kommentarene henviser til en annen Facebook-post av høyreekstreme Ronny Alte (kjent fra Pegida, Norwegian Defense League, og Odins Soldater). Ingenting av dette har Ropstad gått i rette med.

Skolen får trusler

I ettertid har fakta i saken kommet frem. Navneendringene var gjort etter ønske fra elevene selv, visstnok fordi elever med bakgrunn fra den kristne sekten Jehovas Vitner ikke fikk lov av foreldrene å være med på julearrangement. Skolens ledelse har den siste uken mottatt flere alvorlige trusler og hatmeldinger fra folk som beskylder dem for å bidra til en angivelig islamisering av landet. Ropstad har ikke vært i kontakt med noen fra skolen, hverken før eller etter at han skrev Facebook-posten sin.

LES MER: Vårt Land mener: «Det er en overreaksjon å gjøre barna til skyteskive i en kulturkrig om jula»

Dypt skuffende

Det å være minister rundt kongens bord er et viktig verv. Jeg mener det ville tjene landet om de som satt der arbeidet for å bygge forståelse, for å dempe hat, og for å moderere der samfunnsdebatten løper løpsk på manglende grunnlag og sterke følelser. Jeg var imot at KrF skulle gå inn i regjering med Frp, fordi jeg mente KrF ikke burde sitte rundt kongens bord med ministre som ikke delte disse idealene. At KrFs egen leder nå kopierer Listhaug og andres Facebook-strategi, og medvirker ved å aktivt piske opp en giftig stemning som bærer med seg hat mot en religiøs minoritet i Norge, synes jeg er dypt skuffende. At dette skjer bare måneder etter at en moské i Bærum ble utsatt for terror av en nordmann som kalte seg kristen, er opprørende. Jeg håper og forventer at Ropstad kommer med en beklagelse av utspillet.

Bør slå et slag for fattige

Og dersom han i tillegg ønsker å arbeide for å ivareta en inkluderende julefeiring i Norge, kan han gjøre noe for situasjonen til tusenvis av barn som vokser opp i familier som i år ikke har råd til å feire jul, som følge av regjeringens stadig strammere AAP-politikk og målrettede kutt mot trygdede og andre fattige. Det tror jeg ville ivareta julens idealer langt bedre enn å forsøke å slå politisk mynt på en fiktiv kulturkrangel.

LES OGSÅ: Regjeringen ønsker skolegudstjenester for alle