Historien om et modnet vennskap
STATSBESØK: Alt Norge og Tanzania har stått sammen i gjennom årene, gjør at vennskapet er dypere, bredere og mer likeverdig enn noensinne.
LANGT VENNSKAP: Republikken Tanzanias president Samia Suluhu Hassan (t.v.) og Kong Harald i fugleværelset på Slottet, i forbindelse med president Hassan sitt offisielle besøk til Norge.
Ole Berg-Rusten
I 1963 reiste den nå avdøde president Nyerere til Oslo i forbindelse med et besøk til de nordiske landene og ble tatt imot av H.M. Kong Olav. Siste uke møttes deres etterfølgere, president Samia Suluhu Hassan og kong Harald, til et offisielt statsbesøk i Oslo. Besøket markerte 60 år med diplomatiske forbindelser mellom Tanzania og Norge. Mottakelsen den tanzanianske delegasjonen fikk her i Oslo forrige uke var nok minst like hjertelig som da. Men alt Norge og Tanzania har stått sammen i gjennom årene, gjør at vennskapet nok er dypere, bredere og mer likeverdig.
Kampen mot kolonialisme
Norge støttet Tanzanias kamp for selvstendighet og delte engasjementet for å frigjøre afrikanske nasjoner fra kolonialisme og apartheid. Engasjementet var basert på felles verdier, men også på materiell støtte til frigjøringsbevegelsene og Tanzania i sin rolle som et fritt og uavhengig vertsland for mange som kjempet for frihet i det sørlige Afrika.