Gode råd til dere med barnehagebarn hjemme

Små barn er ofte hypersensitive på forandringer og på foreldres bekymringer. De kjeder seg, bli sutrete og lei seg. Heldigvis er det mye foreldre kan gjøre for å skape en best mulig hverdag for de minste.

Verdidebatt

Ingunn Størksen

Professor i pedagogisk psykologi ved Læringsmiljøsenteret, Universitetet i Stavanger

En krevende tid krever varme hjerter og klare hoder. Nå har mange småbarnsforeldre ulike bekymringer knyttet til jobb, egen virksomhet, økonomi, helse og familie. Denne tiden går også ut over barna. Skole, SFO og barnehage er stengt og dette kan være en prøvelse for alle. Barn elsker rutiner og faste rammer, og det å være hjemme i lang tid uten å treffe andre er krevende.

Små barn er ofte hypersensitive på forandringer og på foreldres bekymringer. De kan kjede seg, bli sutrete, lei seg eller vise negativ atferd. Heldigvis er det mye foreldre kan gjøre for å skape en best mulig hverdag for de minste. Det viktigste er å beholde roen, og ta voksne bekymringer og samtaler på tider og steder som passer, for eksempel etter at barna har lagt seg.

Mye kos, klem og lek

Ikke alle barn syns det er kjedelig å være hjemme. Mange synes det er fint å kunne få være mest mulig sammen med mamma og pappa. Dette gjelder kanskje særlig de aller minste. Likevel skal vi være oppmerksom på at selv ett- og toåringer kan fornemme forandring og bekymringer hos omsorgspersoner. Derfor er det viktig med ekstra mye kos og klem og kjekke aktiviteter i denne tiden. Foreldre som tar seg god tid til å ligge på gulvet med barna og bygge duplo eller leke med bondegården sammen med dem investerer i trygghet hos barna.

Noen av de minste vil også trenge enkle forklaringer på hvorfor de er hjemme fra barnehagen, f.eks. «Det er mange som blir syke nå, og derfor skal vi være hjemme slik at vi kan prøve å ikke bli syke. Det er heldigvis ikke farlig å bli syk, og vi skal passe godt på deg.»

LES OGSÅ: Småbarnsmor med hjemmekontor: «Det startet idyllisk, men det varte i bare 20 minutter»

Forbered deg på mer sutring

Andre barn, særlig de som er litt eldre, kjeder seg fort og savner barnehagen og lekekameratene. Kjedsomhet, sutring og klaging kan fort forekomme. Dette kan vekke irritasjon hos foreldre – naturlig nok. Da er det viktig å huske at dette er et uttrykk for at barna er forvirret og utilpass. Foreldres forståelse, kreativitet og tålmodighet vil hjelpe alle gjennom denne tiden.

Sutring kan også være et uttrykk for utrygghet, og derfor er det viktig å følge med på barna og snakke med dem om det de lurer på. Det å få alderstilpasset informasjon vil hjelpe mange barn til å finne roen.

Senk tempoet

Selv om det er mye som er kjedelig og usikkert for alle i denne tiden, kan det også finnes noen muligheter. For det første er det en tid for å senke ned tempoet – noe de fleste vanligvis savner. Den lange tiden hjemme kan også bli en mulighet til å øve seg på nye ting; for eksempel å sykle, eller å lære seg å bake eller strikke. Mange foreldre kan ønske å jobbe en del hjemmefra, men med yngre barn går ikke det. Tiden vi er inne i kan være en mulighet for foreldre og barn å være mer sammen. Det å sette av god tid til sammenhengende lek og aktivitet vil bidra til ro i en annerledes tid.

Innendørsaktiviteter velges ut ifra barnas alder og interesser og kan f.eks. være; rollelek, lego, tegning, utforske tall og bokstaver, matlaging, hobby, puslespill, brettspill, spille instrument eller familiedans til morsom musikk. Stua blir fort gjort om til et stort slott av sofaputer, stoler og tepper, og dette må vi bare se på som et sunnhetstegn hos barna.

Spill dataspill med femåringen

Mange barn er glad i dataspill og sosiale medier, og her må det settes visse grenser. Samtidig; hvis dette er en stor interesse hos barnet, kan denne tiden være en super mulighet for foreldre å delta på noen av spillene. De fleste foreldre vil nok bli overrasket over hvor relasjonsbyggende det er å følge barnas interesser og stille seg åpen og undrende til å lære noe nytt fra barna.

Uteaktiviteter er viktig og må tilpasses barna og være i henhold til retningslinjer fra helsemyndigheter. Turer, sykling, fotball på løkka, hoppe tau, gjemsel og hagearbeid kan være eksempler på aktiviteter. Det er viktig for både barn og voksne å få fysisk aktivitet hver dag. Det vil redusere uro og kjedsomhet, holde kroppen i gang, og bidra til å stykke opp de lange dagene. Det å opprettholde faste rutiner for måltid, leggetid, og aktivitet vil skape trygge rammer for alle.

LES MER:

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt