En redningsaksjon med vidtrekkende følger

MARTIN LUTHER: Reformasjonen kunne like gjerne vært knyttet til 1521, og til hendelsene i Worms og på Wartburg - godt hjulpet av en velvillig kurfyrste.

RIKSDAGEN I WORMS: Riksdagen i 1521 endte med at Martin Luther ble erklært fredløs. På flukt omsatte Luther bibelen til tysk, i en levende, kraftfull og frigjørende oversettelse. (Martin Luther og riksdagen i Worms av Emile Delperée. Lagert en gang før 1896).
RIKSDAGEN I WORMS: Riksdagen i 1521 endte med at Martin Luther ble erklært fredløs. På flukt omsatte Luther bibelen til tysk, i en levende, kraftfull og frigjørende oversettelse. (Martin Luther og riksdagen i Worms av Emile Delperée. Laget en gang før 1896).
Publisert Sist oppdatert

I dag den 4. mai, for 500 år siden, skjedde en redningsaksjon som skulle få vidtrekkende følger. En person hadde valgt å trosse det som var av datidens autoriteter og myndigheter, keiser og pave, og hevdet at han var bundet av en annen og høyere makt og myndighet, nemlig sin samvittighet.

Selve opprøret nådde sitt klimaks et par uker før, den 18. april, hvor han med henvisning til sin samvittighet nektet å trekke tilbake hva han tidligere hadde sagt og ment, selv om både pave og keiser krevde nettopp det.

Å knytte reformasjonen til år 1517 og Wittenberg er forståelig fra et kirkelig perspektiv, da var det Martin Luther offentliggjorde tesene mot avlaten. Fra et mer allment perspektiv kunne reformasjonen like gjerne vært knyttet til 1521 og hendelsene i Worms og på Wartburg.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS