Diskriminering og offerrollen

Publisert Sist oppdatert

Jeg skal ikke si så mye, men jeg vil bare henvise til to artikler som jeg mener belyser hvorfor offerrollen som ofte inntas kan gjøre noen sinte. Den ene er hentet fra Norges Handikapforbunds hjemmesider og heter Bekrefter diskrimineringen

Det andre jeg kan vil vise til kommer fra Riksrevisjonen og er egentlig flere sider av samme sak, men jeg vil under legge ut pressemeldingen og linker:

Dårlig tilgjengelighet for personer med nedsatt funksjonsevne

Personer med funksjonsnedsettelse har redusert tilgang til offentlige bygg, kollektivtransport og uteområder. – Dette har store konsekvenser for brukerne og deres muligheter til å delta på sentrale samfunnsarenaer, uttaler riksrevisor Jørgen Kosmo.


Dokument 3:10 (2008-2009) Riksrevisjonens undersøkelse av adgang til samfunnslivet for personer med funksjonsnedsettelse ble overlevert Stortinget 7. mai.

Til tross for at bedre tilgjengelighet og deltakelse for personer med nedsatt funksjonsevne lenge har vært sentrale politiske mål, viser undersøkelsen at tilgjengeligheten på viktige samfunnsområder er begrenset.

Dette gjelder både for syns-, bevegelses- og hørselshemmede. Ingen av Statsbyggs eiendommer oppfyller pr i dag alle krav til universell utforming, som i praksis betyr at bygget skal være best mulig tilrettelagt for alle. Det er også hindringer i adgangen til mange NAV-kontorer. For eksempel mangler 38 prosent av kontorene handikapparkering, 86 prosent mangler ledelinjer for synshemmede i publikumsarealet og 67 prosent mangler skrankeslynge for høreapparatbrukere.

Mange personer med funksjonsnedsettelser har problemer med å benytte seg av buss og tog. Dette skyldes særlig høydeforskjeller mellom transportmiddel og holdeplass/plattform og mangelfull informasjon.

Undersøkelsen viser at få kommuner har tatt hensynet til tilgjengelighet og universell utforming inn i sitt planverk, selv om dette i nær ti år har vært et nasjonalt mål. – Det er langt fram til tilgjengeligheten er god nok, sier Jørgen Kosmo.

Departementene mangler jevnt over informasjon om status, utvikling og måloppnåelse når det gjelder tilgjengelighet. – For å bedre resultatene er det nødvendig med bedre kunnskap om tilstanden på området og virkningene av iverksatte tiltak, sier Kosmo.

Barne- og likestillingsdepartementet uttrykker at ny diskriminerings- og tilgjengelighetslov, ny handlingsplan for universell utforming og økt tilgjengelighet og utvikling av nasjonale indikatorer vil være viktige virkemidler framover for å få et mer universelt utformet og tilgjengelig samfunn.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP