Det er min nabo Hanne og min datter Ingrid vi leter etter på tidlig ultralyd
Når man er nygravid, ser man ikke Hanne eller Ingrid for seg. Man ser det belastende, krevende, hjelpetrengende barnet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Astrid Alvim
Nabo, mor og lege
Min nabo Hanne og jeg er venner på Facebook. Vi treffes oftere der enn på butikken. Hanne sang fra verandaen på 17. mai. Hun kosa seg med Nadia og Christian på NRK og feira kvelden med pølser, is og kake. «Neste år blir det full rulle, med barnetog, musikk og sang i byen», skriver Hanne i sin siste oppdatering, «Jeg har troa på det.»
Min nabo Hanne har vært med på nasjonal dugnad. Hun har tømt skrivebordet sitt og rydda i bånn av klesskapet, strikka babytepper og sett altfor mye serier. Nå er Hanne tilbake på jobb. «Må starte litt etter litt … en får leve med det, bedre med litt jobb enn ingenting», skriver Hanne.
Det er Hanne og Ingrid vi leter etter på tidlig ultralyd
Min datter Ingrid hadde nok ikke vært på Facebook. Hun hadde ikke kunnet lese og skrive, og hadde neppe hatt jobb. Men om hun hadde levd i dag, hadde hun også gledet seg til neste års barnetog. Hun hadde gått stolt bak skolefanen, med flagget festa på den røde mini-rullatoren. Og hun hadde utvilsomt forspist seg på pølser og is.
Det er Hanne og Ingrid vi leter etter når vi nå vil tilby alle gravide tidlig ultralyd og NIPT-prøve. Aps Tuva Moflag sier i sin kronikk i Vårt Land 23.5 at «fosterdiagnostikk har en betydelig helsegevinst som kan redde liv». Dette er i beste fall en betydelig overdrivelse. Det er sant for noen promille av de som testes. Langt de fleste av tilstandene vi tester for – med Downs som den aller vanligste - kan vi ikke behandle. Hvis vi kan snakke om å redde liv i graviditet, må vi også være ærlige på at når vi påviser tilstander ved fosterdiagnostikk, er konsekvensen i de aller fleste tilfeller å ta liv.
LES OGSÅ: Tre medlemmer av bioteknologirådet svarer Ap: «Usikkert hvilken helsegevinst tidlig ultralyd gir»
Vi er ikke på vei mot et sorteringssamfunn – vi er der for lengst
Det er riktig at forslaget om tidlig ultralyd og NIPT-testing ikke handler om innføring av nye metoder. Vi er ikke på vei mot et sorteringssamfunn – vi er der for lengst. Om forslaget til ny bioteknologilov går igjennom 26. mai blir sorteringen bare mer effektiv. Norske kvinner og menn har stor tillit til det offentlige – vi tar imot det som tilbys oss og følger anbefalinger; om det gjelder fem om dagen, influensavaksine eller å hoste i albuekroken. Et tilbud om testing tidlig i svangerskapet vil de aller fleste gravide takke ja til. Det vil utvilsomt bli langt færre annerledesbarn.
Kronikkforfatteren vil at alle skal ha rett til å vite mest mulig om barnet de bærer. Det gir trygghet så lenge alt er i orden. Men om det ikke er det, hva skal man da gjøre med kunnskapen? Når man er nygravid, ser man ikke Hanne eller Ingrid for seg. Man ser det belastende, krevende, hjelpetrengende barnet. Og det er over 30 uker til man treffes ansikt til ansikt.
Jeg håper Hannes stemme når de folkevalgte før tirsdag
Moflag ønsker å kjempe for retten til å bære fram et barn med utviklingsavvik uten å føle man er til byrde for samfunnet. Dette må nødvendigvis bli en halvhjertet kamp, så lenge man samtidig legger til rette for at de samme barna kan fjernes før de er født. Om fosteret som vi kan gi behandling i mors liv har en så stor verdi at vi legger til rette for å finne det og hjelpe det – må det også bety at det fosteret som vi først kan hjelpe etter svangerskapet, gis trygghet fram til fødsel. Da er tida kommet for storsamfunnet å stille opp for barnet og familien. Og da blir det mening i dette fantastiske motto: Alle skal med!
Hva tenker så nabo Hanne om forslaget til endring i bioteknologiloven? Ja, for hun vet selvsagt om det. «Det er helt bisart» sier hun. «Jeg er helt naturlig for meg. For meg blir det å velge bort et foster med Downs like unaturlig som å velge bort et foster som ikke har Downs. Hvorfor skal alle barn være A4?»
Hanne har skjønt det. Det er å håpe hennes stemme når de folkevalgte før tirsdag.
LES MER OM BIOTEKNOLOGILOVEN:
• Forvirret om bioteknologi? Vi guider deg i den store striden
• Nina Jensen: «Mine døtre ble til ved egg- og sæddonasjon. Jeg vil endre loven for dem»
• Biskopene frykter ny lov kan presse foreldre til å abortere fostre med Downs syndrom