Demonisering som legitimerer vold

De siste årene så har vi vært vitne til en økende polarisering i samfunnet. Demonisering av meningsmotstandere har blitt mer og mer vanlig for å stenge folk ute av samtalen. Dette er svært skadelig fordi det dreper dialogen som demokratiet hviler på.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har selv blitt forsøkt demonisert av Filter Media etter min tur til Ukraina nå i høst. På denne turen ønsket jeg å bli mer kjent med de lokale forholdene og å etablere dialog med de lokale nasjonalistiske lederene, både de moderate og de mer radikale. Min intensjon var å formidle et budskap om forbrødring og fred i Europa.

Å tro at man kan få fred i en så betent konflikt uten å snakke med alle, selv de mest radikale aktørene er naivt. Mens mange i Norge fordømmer dialog med personer som har «ekstreme meninger» fremholder jeg at man er bedre tjent ved å snakke med alle parter i en konflikt. Dialog har aldri skadet noen, det som derimot er veldig farlig er når man slutter å snakke med hverandre. Derfor er «no platforming» strategien fra venstresiden og det liberale etablerte media så farlig. Det dreper dialogen i samfunnet og forståelsen for forskjellige politiske synspunkt og bekymringer.

Jeg er derfor stolt av at jeg tok den politiske risikoen av å kunne bli demonisert av den høyrøstede, men marginale yttre venstresiden i Norge. Ikke overraskende gikk Filter Media hard ut med en sak der de allerede hadde forhåndsdømt hva som var min intensjon med turen dit. Men slike hersketeknikker kan man ikke gi etter for. Jeg snakker med alle, både de jeg er enig og uenig med, og det kommer jeg til å fortsette å gjøre.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP