At det norske flagget er samlende er ikke realitet
REGNBUEFLAGGET: Heldigvis har KrFs vedtak om forbud mot regnbueflagg blitt grundig utfordret fra mange hold. Med dette innlegget ønsker jeg ikke å avlede oppmerksomheten fra det alvorlige i at KrF ønsker regnbuens farger bort fra norske skoler. Men vedtaket viser også urovekkende holdninger til andre minoriteter.
REGNBUEFLAGGET: – Mange av menneskene jeg har snakket med i prosjektet fortelle om en gjennomgripende ensomhet. Det er ikke plass til hele dem noe sted. En av deltakerne i prosjektet beskriver det som hjemløshet, skriver innsenderen. På bildet: Regnbueflagg på Rådhusplassen i anledning Oslo Pride.Foto: Audun Braastad / NTB
Audun Braastad/NTB
Vedtaket sier at skoler kun skal flagge med det norske, samiske og kvenske flagget. Men Norge har ett urfolk og fem nasjonale minoriteter. Det er lavt kunnskapsnivå om de nasjonale minoritetene i Norge, og de er ofte usynlige i offentlig diskurs. Det er talende at kvenene har forsvunnet ut i Dag Inge Ulsteins debattinnlegg 25 april i VL. De nasjonale minoritetene ignoreres og settes til side.
Dag Inge Ulstein hevder at «det norske flagget [er] samlende for alle innbyggere her i landet». Det er en vakker og god visjon, men ingen realitet. Utenforskapet er ikke bare noe romer og romanifolk/tatere føler på og innbiller seg. De nasjonale minoritetene utsettes for utstrakt rasisme og diskriminering i Norge. Selv har jeg best kjennskap til minoritetene romer og romanifolk/tatere. I en holdningsundersøkelse fra 2022, viser Norges institusjon for menneskerettigheter at over 30% av den norske befolkningen har et negativ inntrykk av romer og romanifolk/tatere. HL-senterets holdningsundersøkelse fra samme år, viser at 32% av den norske befolkningen ikke ønsker sosial kontakt med romer.
Sterk symbolverdi