Arabiske vismenn og en jødisk konge
HELLIG-TRE-KONGERS-DAG: Det som Matteus forteller om vismennenes møte med Jesusbarnet, tegner for oss i dag et overraskende bilde av fellesskap mellom arabere og jøder.
FELLESSKAP: «Matteus gir oss et tankevekkende innblikk i araberes møte med jøder og jødisk tradisjon», skriver Ole Christian Kvarme. I maleriet «Kongenes tilbedelse» (1828) fanger Domingos Antonio Sequeira øyeblikket der vismennenes møter Jesusbarnet i Betlehem.
Foto: Wikimedia Commons
Den 6. januar er Hellig-tre-kongers dag, til minne om vise menn og deres møte med barnet i krybben. Øyeblikket har fascinert malere, inspirert diktere og sitter i vår bevissthet. Men Matteus sier intet om at de var tre, og heller ikke at de var konger. Det tilhører er en senere tradisjon som også gav dem navn: Balthazar fra Arabia eller Etiopia, Caspar fra India og Melchior fra Persia. Tidlige kristne forfattere som Clemens av Roma og Justin Martyr henviser til Arabia, og det er i tråd med det Matteus beretter.
Ifølge Matteus kom de «fra Østen», en betegnelse på den arabiske ørken og halvøy. De var stjernetydere, og et område sør på denne halvøya var kjent for sine astrologer. Herifra gikk det også karavaner med gull, røkelse og myrra til havnebyer i det indre Middelhav. Med sin korte beretning gir Matteus oss et tankevekkende innblikk i araberes møte med jøder og jødisk tradisjon.
Reisen til Betlehem