Altruisme og det gode liv

Er det slik at vi ved å få fokuset litt bort fra oss selv, og istedet rette det mot våre medmennesker, kan bidra til en bedre verden, både for oss selv og andre?

Publisert Sist oppdatert

Altruisme er definert som en uselvisk og offervillig holdning og handling overfor andre og er derfor det motsatte av egoisme. Den franske filosofen Auguste Comte, som også blir kalt sosiologiens grunnlegger, regnes som ordets opphavsmann.

Konseptet altruisme har blitt diskutert innen fagområder som filosofi og psykologi, men det har også stor betydning innenfor mange religioner og debatter om etisk tenkning og refleksjon. Mange vil nok intuitivt være enig i at det å sette andres beste i høysetet er prisverdig og at det reflekterer et positivt verdisett. Utfordringen ligger kanskje mer i å finne måter vi faktisk kan praktisere altruisme eller nestekjærlighet på i hverdagen. Noen eksempler kan forhåpentligvis inspirere oss til handling på dette området.

Mor Teresa tok tidlig i livet en beslutning om å tjene de fattige. Hun viet hele sitt voksne liv til å jobbe for foreldreløse barn og spedalske i Kolkata (tidligere Calcutta) i India og er dermed et strålende eksempel på altruisme. Da hun fikk Nobels Fredspris i 1979, mente hun at det å holde en bankett for henne var bortkastede penger og ville heller at pengene skulle gå til de fattige i India. I forbindelse med prisutdelingen ble hun spurt om det er noe vi alle kan gjøre for å bidra til fred. Hennes svar? ”Gå hjem og elsk din familie”.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP