Nyheter

– Trusselen er blitt mer uforutsigbar

Andelen soloterrorister har økt kraftig i Europa de siste årene.

– Dette er en klar strategi fra al-Qaida. De ønsker seg mange små angrep, sier forsker Anne Stenersen.

Enkeltmannsterrorister står bak 40 prosent av planlagte eller gjennomførte terrorangrep. Det er et av funnene i en studie fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) om jihadister og terrorangrep i Europa de siste tjue årene.

– Trusselen er blitt mer uforutsigbar. Det er en klar trend, sier Stenersen.

Året 2008 markerte et skifte. Det var året da sosiale medier for alvor begynte å bli utbredt. Og også jihadistgrupper er flinke til å benytte seg av nye kanaler for å nå ut med sitt budskap.

LES OGSÅ: - Mange kvinner får ingen egen identitet

Det har ført til at folk blir radikalisert raskere enn tidligere.

– Før måtte man oppsøke informasjon på spesifikke nettsteder. Nå kan man får tilgang til propaganda-ideologi uten at det egentlig var planlagt, sier Stenersen, som står bak studien sammen med forsker Petter Nesser.

– Proffe på sosiale medier

Over 3.000 europeere har reist for å delta som fremmedkrigere i Syria, rundt 60 av dem fra Norge. Dette tallet finner ikke noen like i jihadismens historie. Forskerne tror det vil innebære at det blir flere terrorplaner i fremtiden.

– Noen har en veldig anti-vestlig ideologi. Det er sannsynlig at noen vil forsøke å gjennomføre terrorangrep når de kommer hjem til Europa. Vi har sett en håndfull planlagte terrorangrep fra hjemvendte syriafarere, slik som det ved det jødiske museet i Brussel i sommer, sier Stenersen.

Hun trekker fram Den islamske staten (IS) som en gruppe som er blitt profesjonelle på å spre budskapet sitt. De er kjente for å legge ut videoer som viser halshogginger som en metode for å skape frykt.

– De velger også bilder og videoer som viser undertrykkelse av muslimer. De skaper en historie det er enkelt å tro på. Slik trekkes man inn i en tankegang som kan ende med aksept av vold som virkemiddel, sier Stenersen.

LES OGSÅ: – Imamer i Norge tar ikke opp temaer som appellerer til unge

Kniver og skytevåpen

Endringen medførte at det også er blitt langt vanligere med enkeltmannsterrorisme.

– Det er en strategi fra al-Qaida sentralt. De sitter med base i Pakistan, men er hardt presset. De mener det er bedre at det finner sted mange små angrep enn at det ikke skjer noe, sier Stenersen.

Bomber er fortsatt den mest vanlige våpentypen. 70 prosent av alle terrorplottene de siste fem årene brukte eksplosiver. Det er mindre bruk av militære eksplosiver og mer vanlig med hjemmelagde bomber.

Men samtidig er kniver og skytevåpen blitt mer populært fordi det er lett tilgjengelig og umulig å overvåke bruken av. Stenersen viser til at også biler kan brukes i enkle angrep, som da en soldat nylig ble kjørt ned i Canada.

LES OGSÅ: Beskylder norske imamer for å være feige

Mer målrettet

– For Europa og Norge betyr dette at noen flere angrep vil kunne gå under radaren til sikkerhetstjenestene og vil være vanskeligere å avverge, sier medforfatter Petter Nesser.

Forskerne mener terrorismen i Europa blir mer målrettet, mens angrepsformene og våpnene kan variere.

– Det ser ut til å rettes flere angrep mot jøder og soldater i uniform. Kunstnere eller politiker som blir ansett som antiislamske, kan også bli et mål, sier Stenersen.

Skandinavia har også blitt mer utsatt for terrorangrep de siste årene som følge av karikaturstriden i danske Jyllands-Posten og tegningene til svenske Lars Vilks. Etter 2008 har det vært flest terrorangrep eller -planer i Storbritannia, fulgt av Skandinavia og deretter Frankrike.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter