Nyheter

- Mange kvinner får ingen egen identitet

Det er mistolkninger av 
islam som setter 
en stopper for 
likestillingen i muslimske land, mener Malala Yousafzai.

Denne artikkelen stod på trykk i Vårt Land 16.juni i år.

Den verdensberømte 16-åringen besøkte Oslo i helgen. I går deltok hun og faren Ziauddin Yousafzai på dialogmøte og pressekonferanse hos Oslo-
senteret for fred og menneskerettigheter, der de fortalte om hvor vanskelig det har vært å fronte retten til utdanning for jenter i et patriarkalsk samfunn som Pakistan. Malala begynte å blogge for BBC i 2009, noe som skapte reaksjoner.

- Folk likte ikke at hun blogget og snakket på TV. De fortalte 
meg at Malala var i ferd med å bli for frisinnet. Nevøen min klaget til kona mi, for han turte 
ikke å ta det opp direkte med meg, fortalte Ziauddin Yousafzai med et litt oppgitt smil.

LES OGSÅ: Malala får fredsprisen

- Jeg ringte ham og forklarte ham at hun er min datter. I dag er nevøen min en stor tilhenger av Malala, det tok bare litt tid.

Mistolkninger av islam

Under dialogmøtet fikk Malala spørsmål om hun mener islam er et problem for likestillingen i muslimske land.

– Islam i seg selv er ikke problemet, men mistolkningene og misbruket av islam. Islam forbyr ikke jenter å gå på skole og få en utdanning. Jeg vil minne om at kona til profeten var forretningskvinne, sa Malala.

Men noen vil legge bånd på kvinner og hindre dem i å gå utenfor husets fire vegger. Islam er en fredelig religion der det handler om å lære. De som sier noe annet, burde lese Koranen og lære om islam. Først da kan de gjøre seg opp en mening om hva islam er, fortsatte Malala.

Mann og barn viktigst

Fredag meldte regjeringen at de ønsker å gjøre utdanning, spesielt til jenter, til det viktigste området innen bistandspolitikken. Under pressekonferansen sa Malala at hun håper pengene blir brukt der de trengs mest.

LES OGSÅ: Malala: Islam forbyr ikke jenter å gå på skole

– Å gi bistand til utdanning er fantastisk. Norges økonomiske bidrag er viktig. Innsatsen må legges til land der det er ekstra vanskelig for barn å få en utdanning, som Pakistan og Afghanistan. Jeg tenker også på alle de syriske barna som er i flyktning-
leirer nå.

Malala har selv opplevd å bli skutt av Taliban fordi hun gikk på skole og arbeidet for at flere jenter skulle få samme muligheter som henne.

Hvis vi ser bort fra terror- organisasjoner som Taliban, hva mener du er de største truslene mot at jenter skal få utdanning?

- Fattigdom, barnearbeid, trafficking, kulturelle normer og tabuer. Mange mener at den viktigste oppgaven for ei jente er å gifte seg og få barn. I patriarkalske samfunn blir ikke kvinner gitt en egen identitet, sier hun.

Inspirasjon fra foreldrene

Både 
Kjell Magne Bondevik ved Oslosenteret og Aamir Javed Sheikh i 14. august-komiteen, som inviterte Malala til Oslo, er imponerte over at 16-åringen holder ut lange dager med fullt program fra morgen til kveld.

– Vi vil forsøke å samarbeide videre med Malala også i fremtiden. Samtidig er vi bevisste på at hun bare er en ung jente, og at hun skal fullføre skolen og få seg en utdanning. Det er viktig ikke å bruke henne opp, sier Bondevik.

LES OGSÅ: Malala til norske skolebarn: Gjør leksene deres

I dag reiser Malala verden rundt for å holde appeller og foredrag. Daglig får hun høre fra statsledere og kongelige at hun er en stor inspirasjon for dem.

Hvem inspirerer deg?

– Jeg henter inspirasjon fra alle mennesker jeg møter og er alltid åpen for å lære noe av dem. Faren og moren min er også store inspirasjonskilder for meg, sier Malala.

Faren får ofte spørsmål om hva han har gjort for å få en datter som Malala.

– De vil vite om jeg satt med henne hver kveld for å hjelpe henne med leksene. Det trengte jeg ikke, hun gjorde leksene selv. Og det handler ikke om hva jeg har gjort for henne, det handler om hva jeg ikke har gjort: Jeg har ikke vingeklippet henne, 
understreker Ziauddin Yousafzai.

LES OGSÅ: Hør hva Malala selv sier om å være fredsprisnominert

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter