Nyheter

Tror mesling-smitte er 
fra Gud

Vaksinemotstand i religiøse og ­alternative miljøer skaper farlige «smittelommer» i USA.

Meslingsmitten herjer USA, som følge av at for få amerikanere har vaksinert seg. Skepsisen mot vaksiner – og spesielt meslingvaksinen – kan spores tilbake 
til religiøse og alternative miljøer.

– Vaksinefrykten er konsentrert i ulike religiøse miljøer, som spenner ganske vidt: Fra de konservative, som er skeptiske til mye av det moderne, til de mer alternative miljøene, sier Audhild Skoglund, folklorist og forsker på religion og populærkultur.

Hun har fulgt utviklingen av vaksinemotstand i USA, og sier at motstanden finnes i både jødiske, kristne og muslimske miljøer – i tillegg til de mer antroposofiske og filosofisk orienterte miljøene.

UNE BRATBERG KOMMENTERER: Ikke snylt på andres helse

Flere fritas vaksinering

I utgangspunktet er det påbudt å vaksinere seg i USA, men fritak kan gis på religiøs begrunnelse. Studier har vist at forekomsten av slike fritak har økt i visse deler av landet det siste tiåret.

I flere av de amerikanske delstatene ser meslingsmitten ut til å ha kommet ut av kontroll. ­Etter det første utbruddet i Disneyland i desember har flere hundre amerikanere blitt smittet. 121 mennesker i 17 stater ble smittet i løpet av de første ukene av 2015, og torsdag slo myndighetene ny alarm: Etter at en San Francisco-borger med meslingsmitte tok toget til og fra jobb, fryktes det at tusener er smittet i California-området.

LES MER: Kan redde seks millioner barn

«Smittelommer»

Siden motstanden ofte har røtter i tilhørigheten til religiøse eller alternative grupper, konsentreres motstanden også ofte til visse områder, forteller Andrea Kitta, professor ved East Carolina University, til Vårt Land.

– I USA har antallet på dem som tar meslingevaksinen dalt såpass kraftig i visse områder at vi nå er under det vi kaller flokk­immunitetsnivå. Det er altså ikke nok mennesker som har vaksinert seg til at hele samfunnet, flokken, er beskyttet, sier Kitta, som har forsket på vaksinemotstand i befolkningen.

Derfor blir vaksinemotstanden ekstra farlig:

– Det er ikke så farlig om det er en isolert, uvaksinert unge her og der. Risikoen oppstår når man får sånne lommer av uvaksinerte unger på et sted, sier Skoglund.

Følg oss på Facebook og Twitter

Koblet til autisme

Motstanden mot vaksinene begrunnes ulikt. Der konservative miljøer mener Gud har utstyrt oss med disse sykdommene, og at 
vaksiner er i strid med Guds vilje, er andre mer opptatt av sykdom som noe «naturlig». Sistnevnte er gjerne del av alternative ­eller antroposofiske miljøer. De vil oppdra barn på en mest mulig «­naturlig» måte, gi dem kvalitets­mat som er økologisk, mest mulig 
uten tilsetningsstoffer­, ikke er genmodifisert og lignende.

Blant vaksinene er spesielt MMR-vaksinen (trippelvaksine mot kusma, meslinger og røde hunder) omstridt, som skyldes en studie fra 90-tallet som ­koblet vaksinen med utvikling av autisme­. Selv om studien ­senere har blitt kraftig tilbakevist, har frykten bitt seg fast i ulike miljøer.

– Alle forskerne bak studien, bortsett fra en, sier at de ikke lenger går god for disse forsk­ningsresultatene, men likevel er det mange som tror på denne­ ene forskeren. Noen tror det er del av en konspirasjon, og at farma­søytiske selskap prøver å diskreditere ham fordi det står så 
mye penger på spill, forklarer Kitta.

LES MER: 12.000 barneliv spart hver dag

Lettere fotfeste

Konspirasjonsteoriene slår kraftigere ut i religiøse miljøer, mener Skoglund:

– Den forfalskede studien har fått lettere fotfeste i religiøse miljøer av mange slag, spesielt i en del kristne miljøer. Det kan handle om at mange stoler mer på livssynet sitt, vennene eller omgivelsene sine, enn det myndighetene sier. Historier og anekdoter, i kombinasjon med konservative holdninger, kan gjøre at det skapes en gruppeoppfatning om at det er best å unngå vaksiner, sier hun og ­understreker samtidig at langt fra alle religiøse amerikanere er vaksinemotstandere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter