Nyheter

12.000 barneliv spart hver dag

Hvert eneste minutt i fjor ble det reddet åtte flere barn enn for 20 år siden.

Barnedødeligheten går sakte, men sikkert nedover. Sammenlignet med dødeligheten for 20 år siden, klarte man i fjor å redde livene til åtte barn eneste minutt. Det viser en ny rapport fra FNs barnefond (UNICEF) og Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Dette bekrefter at fattigdommen i verden er på vei nedover, takk og pris. Æren går først og fremst til noen store utviklingsland som har ført en vellykket politikk med økonomisk vekst, som Kina, Brasil, Indonesia, Tyrkia og Etiopia, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV).

7,6 millioner. Til tross at antallet døde barn under fem år er redusert med 35 prosent siden 1990, dør det fortsatt 21.000 barn hver eneste dag. Dermed er ikke nedgangen i nærheten av det tempoet som må til for å oppfylle FNs tusenårsmål om å redusere dødeligheten med to tredjedeler fra 1990 til 2015.

Bekymret. Utviklingsministeren er bekymret for at det ikke går raskere:

– Det er ikke tvil om at verdenssamfunnet har sviktet sine løfter. I en verden der vi bevilger ufattelig mange milliarder på å komme ut av finanskrise, der mange land bruker milliarder på subsidiere bensinprisene, er det ikke akseptabelt at millioner av barn dør hvert år av sult og sykdommer som kunne vært behandlet, sier Solheim.

Afrika verst. Lengst unna FNs tusenårsmål er Afrika sør for Sahara. Der dør fortsatt hvert åttende barn før det fyller fem år. I Asia får hvert femtende barn aldri oppleve sin egen femårsdag.

I industrilandene var det til sammenligning i fjor ett av 143 barn som døde før det fylte fem år. Dødeligheten for barn under fem år er desidert størst det første leveåret, da over 70 prosent av dødsfallene finner sted.

– Å investere i barnehelse er vel anvendte penger, og vi må trappe opp disse investeringene de kommende årene, sier WHO-leder Margaret Chan.

På topp. Størst reduksjon i barnedødelighet har skjedd i Sierra Leone, Niger, Malawi, Liberia og Øst-Timor. Sierra Leone trekkes fram som et eksempel til etterfølgelse. Med sin beslutning om å tilby gratis helsetjeneste for mor og barn, har de redusert antallet barnedødsfall kraftig, konstaterer UNICEF.

– Mange andre land forsøker nå å gjøre det samme, sier Ian Pett i UNICEFs avdeling for helsevesen og strategisk planlegging.

Rimeligere. – Ved å investere mer i de mest vanskeligstilte samfunnene, kan vi redde flere barneliv raskere og til en rimeligere penge, sier UNICEFs leder Anthony Lake til Reuters.

Utviklingsminister Erik Solheim sier at det aller viktigste for å lykkes, er at de nasjonale regjeringene har gode planer for fattigdomsbekjempelse:

– Uten en vellykket nasjonal politikk vil bistand ha begrenset effekt for å få ned barnedødelighet og bekjempe fattigdom. Innsats fra giverland, fra frivillige organisasjoner og FN bidrar til å redde liv i kriser, men kan aldri erstatte at de enkelte landene selv fører en god økonomisk og sosial politikk, sier Solheim.

Helsetjenester. Blant tiltakene som kan bidra til å få ned barnedødeligheten, er økt tilgang til helsetjenester for nyfødte, forebygging og behandling av barnesykdommer og økt tilgang til vaksine, rent vann og mat. Solheim sier at bedre skole også er en viktig faktor.

– I dag klarer vi å tilby utdanning til de aller fleste barn i fattige land. Problemet er at mye av skoletilbudet er så dårlig at barna nesten ikke lærer noe. Bedre kvalitet i utdanningen vil være et bidrag til at flere klarer seg, mener Solheim.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter