Nyheter

– Utroskap forekommer i norsk kirkeliv også i vår tid

... men kirken ville ikke ha løyet hvis Birkeli-saken hadde skjedd i dag, tror biskoper.

Biskoper anno 2014 mener at en tenkt «Birkeli-sak» nå ville blitt håndtert helt annerledes enn i1972.

Tor B. Jørgensen er kritisk til hvordan Den norske kirkes ledere opptrådte da Oslo-biskop Fridtjov Birkeli måtte gå på dagen, i 1972.

Jørgensen som senere fikk den samme generalsekretærjobben i Det Norske Misjonsselskap som Birkeli hadde hatt, kjente ham godt fra sin studietid i Stavanger og i forberedelsene til egen utreise som misjonsprest.

LES HELE HISTORIEN: Dobbeltlivet felte kongens biskop

Dysset ned

– Hva synes du om hvordan Den norske kirkes ledere taklet denne saken?

– Neddyssing for omdømmets skyld var fortsatt den vanlige strategien. Det førte med seg fortielser og bortforklaringer på grensen av sannheten. Det er ikke noe godt, heller ikke for den som har gjort noe klanderverdig. Birkeli ble isolert og jeg tror han var en bitter mann. Han fikk aldri forsvare seg eller forklare seg om saken, svarer biskop Jørgensen.

Hans kollega i Bjørgvin, Halvor Nordhaug, peker på at tiden, kulturen og foldningen til hva man kunne snakke om og si i det offentlige rom var helt annerledes for 40 år siden.

– Og det gjaldt ikke bare i kirken. Kirken behøver ikke å si alt som er sant i en slik sitasjon. Noe skal man også snakke om i de indre rom. Men det man sier utad må være sant.

LES OGSÅ: – Smertefullt å lese historien om Birkeli

LES OGSÅ: Hull på verkebyllen

Snakket ikke sant

– Og det biskopene den gang sa om årsaken til Fridtjov Birkelis avgang, var ikke sant?

– Nei, og det er jeg kritisk til. De visste det ikke var sant i si at han måtte slutte av helsemessige årsaker.

– Kunne det som skjedde i denne saken ha ha hendt med kirkeledere i vår tid?

– Det finnes ingen mennesker som bare er hel ved. Biskoper er mennesker, og sånn skal det fortsatt være. Da er det alltid risiko for at slikt kan skje.

Ingen tåkelegging

– Hvordan tror du kirken hadde håndtert en tilsvarende sak i dag?

– Jeg tror ikke vi i dag ville ha sagt noe usant, ikke forsøkt å tåkelegge med nødløgn hva dette handlet om. Det betyr ikke nødvendigvis at man ville ha sagt alt i klare ord. Det er flere å ta hensyn til. Men i den grad det ville bli spurt om årsaken til en biskops avgang måtte man unngått å si noe som er usant, svarer Halvor Nordhaug.

Tor B. Jørgensen, biskopen i Nord-Hålogaland, mener det er utenkelig at en parallell til «Birkeli-saken» kunne forblitt en «lukket sak».

– En biskop kunne ikke ha fortsatt i sin tjeneste dersom et hovedelement i saken var utroskap over tid, hyllet inn i en atmosfære av fortielse, halvsannheter og dobbeltspill. Men en prosess for å få en biskop til å tre tilbake fra sin tjeneste hvis vedkommende selv ikke ser at det er nødvendig eller riktig, vil alltid være en belastende og vanskelig sak for alle parter som blir involvert, sier han.

Kjente og ukjente

Jørgensen sier at «utroskaps- og overgrepssaker dessverre forekommer i norsk kirkeliv også i vår tid›.

– Det har vi både kjente og mer ukjente eksempler på.

Halvor Nordhaug understreker at det er forskjell på umoral og kriminelle handlinger.

– Det Birkeli gjorde var ikke kriminelt. Han måtte slutte som biskop og som prest, men han mistet ikke sine presterettigheter. I overgrepssaker, derimot, blir man fratatt presterettigheter. Det kan kanskje tenkes at i en sak som den med Birkeli kunne vedkommende gjøre prestetjeneste noen år etter det som hadde skjedd. Kirken har behov for å synliggjøre tilgivelsens og oppreisningens realitet, men hvordan det skal skje et er en sammensatt vurdering som må tas i hvert enkelt tilfelle, mener biskopen i vest.

Verken Nordhaug eller Jørgensen er kritiske til eller overrasket over at det nå kommer en bok der den aktuelle saken blir omfattende beskrevet.

– Ikke rart

– Historien er spesiell og har flere dimensjoner. Jeg synes ikke det er rart at den blir tatt tak i på nytt og mer utfyllende enn i Vårt Lands gjennomgang i 2001, sier Tor B. Jørgensen.

– Jeg har ikke noe kritiske synspunkter til at en slik bok er laget. Denne saken er såpass sterk på mange måter at det ikke er unaturlig at noen skriver om den. Men temaet og omstendighetene setter store krav om mest mulig objektivitet og nøkternhet i fremstillingen. Jeg håper og tror at Tomm Kristiansen har håndtert stoffet på en forsvarlig måte, sier Halvor Nordhaug.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter