Nyheter

Steder tilegnet New Age-guru avskiltes over hele Norge

New Age-gruruen Sri Chinmoy utnevnte fredssteder over hele landet. Nå fjernes sporene av den omstridte, religiøse lederen.

– Vi vil nå fjerne plaketten fra Honnørbrygga.

Det er budskapet fra Oslos havnedirektør Anne Sigrid Hamram etter å ha lest Vårt Lands artikler om den avdøde guruen Sri Chinmoy.

Den forseggjorte plaketten pryder den gjeveste av alle ankomstbrygger på Oslo havn, der blant andre byens kongelige gjester tas imot. Teksten forteller at Oslo havn er «verdens første Sri Chinmoy fredshavn».

Fredspris. Vårt Land fortalte nylig om hvordan den indisk-amerikanske, religiøse lederen kalte en rekke byer, steder og severdigheter i verden opp i sitt navn. Den lille gruppen tilhengere i Norge fikk gjennom 90-tallet med seg en rekke ordførere og offentlige personer på arrangementer der plaketter og skulpturer høytidelig ble avduket.

Ifølge New Jersey-professoren Jayanti Tamm skjedde dette som en del av guruens kampanje for å få Nobels fredspris. Hun vokste opp i Sri Chinmoys nære krets og forteller om en sektleder med et «helt utrolig selvbilde», og en tilsvarende kreativitet for å skaffe seg oppmerksomhet. Ifølge Tamm krevde Chinmoy både tilbedelse og absolutt lydighet fra sine tilhengere. Vårt Land intervjuet også en av guruens norske disipler, som så på ham som «vår tids Jesus».

Slik gikk det. Plaketten på Oslo havn er bare ett av flere spor etter guruen som nå fjernes over hele Norge.

Ledelsen i Statsbygg har bestemt at plaketten som forteller at den norsk-russiske grensen er en «Sri Chinmoy fredsgrense» skal fjernes fra grenseovergangen i Kirkenes. Det samme er vedtatt i firmaet som eier svevebanen som går opp til fjellet Fløya i Tromsø. Her henger plaketten som forteller at byen er en «Sri Chinmoy fredsby». Anne Wangen, eieren av Juvasshytta ved Galdhøpiggen, fjerner en innrammet erklæring om at Norges høyeste fjell er et «Sri Chinmoy fredsfjell». Alle avgjørelsene er gjort etter lesning av Vårt Lands artikler.

Arild Arnardo ser på Arnardo sirkus som et fredssirkus, «men ikke tilknyttet Sri Chinmoys navn», sier han til Vårt Land. Og seksjonssjef Terje Arnesen i Statens Vegvesen «vil ta kontakt med svenske veimyndigheter og sammen bli enige om hva som skal skje med plakettene på begge sidene av Svinesundbroen».

Både i Bergen og på Holmenkollen i Oslo er plakettene som forteller at byene er «Sri Chinmoy fredsbyer» allerede fjernet. I Bergen vet ikke Fløirestaurantens ledelse hvor plaketten er blitt av, mens plaketten i Oslo er permanent plassert i Skimuseets arkivkjeller.

På Aker Brygge står fortsatt den viktigste Sri Chinmoy-installasjonen, lotusblomsten med «Den evige fredsflammen». Gasstilførselen er imidlertid litt ustabil og Chinmoy-disiplene har fått frist til nyttår om å fjerne installasjonen. Det samme gjelder statuen av guruen.

De øvrige utnevnelsene til Sri Chinmoy er gjort uten plaketter.

Brysk. Finnmarkingen Husiar Johnsen har fått sitt indiskklingende fornavn av Sri Chinmoy selv. Da plakettene kom opp på 90-tallet het han Ole Johnny og var guruens talsmann og kontaktperson. Johnsen har fortsatt en sentral posisjon i miljøet.

Når Vårt Land ringer Johnsen, avbryter han tvert og legger på før vi rekker å be om en kommentar til saken. Ytterlige forsøk på å ringe opp blir ikke besvart.

Også Pål Moen, tidligere direktør for Bryggedrift som inntil nylig forvaltet Aker Brygge, bryter samtalen etter bare noen setninger. Det var Moen som ga tillatelse til at Sri Chinmoy-statuen og Den evige fredsflammen ble flyttet opp på den fasjonable bryggepromenaden. Nå er han pensjonist, men engasjert på fritiden i «Sri Chinmoys fredsarbeid». Det innebærer blant annet at han har forsøkt å få sine kontakter i Aker Brygges nåværende ledelse til å beholde installasjonen, og deretter har arbeidet for å finne et nytt sted da plan A gikk i vasken.

Moen kaller seg ikke-religiøs og har, blant annet som medlem av cognac-klubben «Club d'XO», en livsstil som står et stykke fra asketene i Sri Chinmoy-miljøet i Norge. Det hindrer ikke en nær tilknytning mellom ham og Sri Chinmoy-senteret. Som takk for innsatsen har Moen og hans kone nylig blitt påspandert reise med opphold til en Sri Chinmoy-utstilling i New York, formidlet av Husiar Johnsen. Hvem som egentlig står bak gaven, vet ikke den tidligere eiendomsforvalteren.

«Skeivvinklet». Moen ringer imidlertid opp igjen. Han unnskylder at han ble litt oppbrakt, og sier at Vårt Lands artikler om Sri Chinmoy har vært «aldeles skeivvinklet», først og fremst fordi vi har skrevet at Sri Chinmoy var en religiøs leder.

– Det var han ikke. Han var åndelig, tverreligiøs og transcendental, sier Moen.

Når Pål Moen blir konfrontert med innholdet i noen av de 1500 bøkene Chinmoy angivelig skal ha skrevet, innrømmer han at han ikke har lest noen av dem. Han sier etter hvert at han «ikke kan se bort fra at Sri Chinmoy hadde en tro han ville dele med andre, og at han hadde en liten gruppe mennesker rundt seg som fulgte ham i ett og alt».

– Gir ikke du dem en plattform for sitt budskap ved å arbeide for at guruen skal være synlig i bybildet?

– Overhodet ikke. Statuen er en godt utført bronseskulptur som ikke har noe religiøst ved seg. De sammenholdte hendene blir fort misforstått som noe religiøst. De betyr bare «indre fred, ytre fred, jeg har respekt for deg».

Moen beklager at både Den evige fredsflammen og guruens statue nå flyttes og hevder kunstverket er «den mest betraktede installasjonen som har vært i Oslo noensinne».

– Har dere funnet en ny plass til den?

– Vi er i positive samtaler med folk som aktivt vil ha den og flere løsninger overveies. Dette er ikke religiøse sammenhenger, og for dem handler dette om markedsføring og kultur. De forstår hva som trekker folk.

Tar ansvar. I Bergen er tidligere KrF-ordfører Ingmar Ljones på vei til førjulstreff med gamle kjente når han får telefon fra Vårt Land. Ljones var sentral da Bergen i 1993 ble utnevnt til «Sri Chinmoy fredsby» og har i ettertid uttalt at han ikke var «særlig komfortabel» med saken.

– Hva synes du om at Norge nå avgurufiseres?

– Det spørsmålet må de som har ansvaret i dag svare på. Men det var kanskje et typisk politikersvar?

– Dette skjedde før Google. Kunne det skjedd i dag?

– Det ville vært mye lettere å sjekke slike ting i dag. Men problemet var også at vi hadde svært liten tid til å sjekke saken.

– Lot Norge seg lure av guruens folk?

– Det hviler et ansvar på oss at vi undersøker før vi går inn for ting. Men det guruens talsmann lot oss forstå var litt annerledes enn det som viste seg å være en realitet, svarer den tidligere ordføreren.

Når Pål Moen får sitatsjekk ønsker han å presisere følgende: Reisen til USA hadde han ment å betale selv, men «mange gode venner gikk sammen om å spleise denne for oss. Dette foregikk innen en ramme hvor det ville vært uhøflig å avslå.»

Les den fullstendige listen over norske Shri Chimnoy-hyllester i papiravisen mandag.

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter