Nyheter

Psykolog advarer mot eksorsistfilm

Religionspsykolog Gry Stålsett mener det er mange som bør unngå å se filmen Eksorsisten i det 21. århundre.

Filmen vises på NRK1 søndag kveld.

– For personer som har vært utsatt for overgrep kan det være skadelig å se filmen. Det samme gjelder barn og personer som sliter med angst og depresjon, sier Stålsett. Hun er knyttet til Modum bad og Menighetsfakultetet.

– Hvem vil du anbefale filmen for?

– Personer som er interessert i refleksjoner knyttet til sterke åndelige opplevelser kan kanskje ha nytte og interesse av filmen. Jeg synes at en slik film bør være et utgangspunkt for en videre samtale og refleksjon om emnet.

LES MER: Snart vises denne eksorismen på NRK

Påvist skader. Stålsett understreker at det er mange eksempler på at demonutdrivelse har blitt en ekstrabelastning.

– Spesielt gjelder dette for personer som har vært utsatt for overgrep tidligere. Disse overgrepene har gitt dem et svært negativt selvbilde. Når disse personene utsettes for en djevelutdrivelse blir dette negative selvbildet forsterket. Eksorsismen kan føre til at tidligere traumer kommer tilbake.

– Finnes det eksempler på at personer som har vært gjennom eksorsisme har hatt nytte av det?

– Det finnes noen studier som påviser positive korttidseffekter. Dette gjelder personer som lever innenfor den samme trosforståelsen. Vi vet imidlertid ikke nok om langtidseffekten for denne gruppen til at vi kan slå fast at eksorsisme faktisk har betydd noe positivt.

SE TRAILER: Fra filmen Eksorisme i det 21. århundre

Forklaringsmodeller. – Hvordan forklarer du de positive effektene på denne gruppen?

– Det er ulike forklaringsmodeller. En forklaring er at forbønnen gir en slags placeboeffekt, altså uavhengig av selve handlingen. En annen modell er knyttet til at noen pasienter kan ha nytte av en handling som plasserer problemene utenfor dem selv. En slik eksternalisering kan for eksempel være nyttig for personer som tidligere har vært utsatt for overgrep og omsorgssvikt. Men selve demoniseringen er skadelig, sier Gry Stålsett. Hun understreker at de som har hatt nytte av eksorsisme selv aksepterer den samme trosforståelsen som ligger til grunn for forbønnshandlingen.

LES MER: Filmteam fra Norge filmet demonutdrivelse

Stort ansvar. – Hva synes du om at Den katolske kirke holder seg med en egen eksorsist og har utviklet et eget ritual for slike handlinger?

– Som psykolog vil jeg si at det påhviler et stort ansvar på den som driver en virksomhet som det finnes så sterke dokumentasjoner på at er skadelig og farlig. Jeg uttaler meg ikke om teologien i dette, men om de beviselige skadevirkningene som eksorsisme har, sier Gry Stålsett.

– Ikke slik det skal gjøres. Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke mener presten som utfører eksorsisme i Eksorsisten i det 21. århundre ikke følger Den katolske kirkes ritualer.

– Det er nøye beskrevet hvordan en eksorsisme skal gjennomføres. Det står blant annet at det ikke er tillatt med opptak fra handlingen. Denne filmen viser jo nettopp ett slikt opptak. Dermed er ikke ritualet fulgt, sier Eidsvig, som selv er intervjuet i filmen.

– Det er en viss interesse rundt eksorsisme. Jeg har derfor ikke noe imot at det blir laget film om dette. Jeg har ikke sett filmen selv, og kan ikke uttale meg om den. Men hvis man lager en god og informativ film, er det helt greit.

– Driver den katolske kirke i Norge med eksorisme?

– Kirken har et ritual for hvordan dette skal utføre, og vi er selvsagt ikke fremmede for å bruke dette. Vår kirke har holdt på med dette i mer enn 1.900 år, og har aldri gjort forsøk på å skjule det, sier Eidsvig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter