Nyheter

Nordmenn faster for bedre helse

Kun 1 av 100 nordmenn ser noen religiøs grunn til å forsake noe de vanligvis unner seg.

Den kristne fastetiden er i gang, men nordmenn flest bryr seg lite. En undersøkelse Opinion har gjort for Kirkens Nødhjelp, viser at nesten halvparten av befolkningen ikke kjenner til begrepet faste i det hele tatt.

99 av 100 nordmenn ser ingen religiøs grunn til å faste. De har heller ikke et solidaritetsperspektiv hvis de skulle faste. 3 av 4 vil i tilfelle kun faste for egen helses skyld.

Hvis folk skulle faste, ville de helst fastet fra:

* Sjokolade (45 prosent)

* Snacks (44 prosent)

* Alkohol (32 prosent)

* Shopping (31 prosent)

* Røyk/snus (27 prosent)

* Kjøtt (14 prosent)

* Bilkjøring (13 prosent)

* Sex (10 prosent)

Delta i avstemningen til høyre: Hva avstår du fra?

– Svekket offertanke. – Det ligger ikke i vår moderne vestlige kultur å bringe offer, sier biskop i Den katolske kirke i Oslo, Bernt Eidsvig.

– Selve offertanken er svært svekket, om den i det hele tatt finnes. Tallene tyder på at den i praksis ikke finnes.

– Har fasten har blitt en slags «ego-faste» hvor det handler mer om å avstå fra godteri og usunn mat enn å gi plass for troen og spiritualiteten?

– Det er et mulig aspekt, men jeg tror ikke jeg kjenner noen som kobler det slik. Vi forsøker å motivere folk til å gjøre positive ting for andre. Gjøre noe for folk som trenger at noen snakker med dem, besøker dem, hjelper dem med praktiske ting.

– Hva handler egentlig fastetiden om?

Det er en botsperiode før påske. I alle kirkesamfunn oppfordres vi til å gjøre personlige ofre. Det kan være å slutte å drikke vin, røyke og den type tradisjonelle fasteforsetter som de fleste av oss prøver, og kanskje gjennomfører med litt vekslende hell.

Biskopen påpeker at fasten også handler om gode gjerninger.

– Bruke tiden mer bevisst på folk som trenger det eller gi penger til mennesker som trenger det.

DISKUTER: «Jeg tror vi trenger fastetiden mer enn noen gang. Vi lever i et samfunn med stadig stigende puls. Vi blir bombardert med reklame, tilbud og oppdateringer. Å faste fra noe kan være bra for oss», skriver Elisabeth Magrethe Moksnes

Skue utover. – Veldig få nordmenn vet hva fasten egentlig handler om. Hva tenker du om det, generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp?

– Da har vi som kirke en oppgave å gjøre. Vi skal skue utover, men også reflektere over våre egne liv sett i sammenheng med andres. Vi skal ikke være belærende, men jeg tror det er en god ting å se eget liv i relasjon til andres, svarer Helland.

Kirkens Nødhjelp har i en årrekke hatt Fasteaksjonen i fastetiden. På deres nettsider kan man opprette et eget «fasteforsett» og avstå fra ting som tobakk, kjøtt, godteri, alkohol og brus. Med noen få tastetrykk beregner man forbruket og besparelsen, og så kan man gi overskuddet til en god sak. Alt er linket opp mot nettsamfunnet Facebook.

– Dette er jo både sunt og flott, men blir fasten redusert kun til en god handling og sunnere livsstil?

Overhodet ikke. Det er det slett ikke snakk om.

Dropper kaffen. Helland påpeker at dette er et handlingsalternativ og ikke et refleksjonsalternativ.

– Når det gjelder spiritualitet og refleksjon så har vi også masse ulikt materiale liggende på våre nettsider som kan hjelpe oss til den type refleksjon, sier bistandsgeneralen, som begynte sitt fasteforsett onsdag.

– Jeg skal holde meg unna kaffe og sjokolade frem til påske. De pengene jeg sparer på det gir jeg bort. Jeg regner ut om lag hvor mye jeg bruker og betaler det inn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter