Nyheter

Nå tar paven sex-debatten

Pave Frans har spurt verdens katolikker om hva de mener om sex, familie, gjengifte og prevensjon. Her er svarene.

– Familier møter helt andre problemer og situasjoner i dag enn tidligere, sier pavens talsmann til Vårt Land.

I slutten av november i fjor sendte pave Frans ut et spørreskjema til «alle verdens katolikker».


 Paven ønsket å få vite hva ­katolikker flest tenker og mener om sex, familie, homofili, prevensjon - kort og godt om folk er på linje med kirkens holdning til vanskelige samlivsspørsmål.

Svarene skal diskuteres på en ekstraordinær bispesynode (bispemøte), med tema «familien». Møtet finner sted i Roma og begynner førstkommende søndag.

LES MER: Pave Frans: Hva slags radikalitet?

Utfordrende

– Disse temaene er vanskelige for mange i et sekulært samfunn som Norge, sier Maria Junttila Sammut, leder i Oslo katolske bispedømmes pastoralavdeling.

De har behandlet svarene fra de nordiske landene og sier at det er noen temaer som mange synes er spesielt vanskelige.

– Det folk opplever mest utfordrende, er hvordan kirken forholder seg til skilte og gjengifte, og å forstå kirkens lære om prevensjon, sier Sammut.

Færre enn 3 prosent av tyske katolikker bruker Den katolske kirkes anbefalte prevensjon: å følge kvinnens syklus. Resten bruker kondomer, p-piller og lignende.

Selv i konservative Bayern mener 86 prosent av katolikkene at det helt greit å bruke prevensjon, skriver tyske Der Spiegel. Tyske katolikker sier også at de mener kirkens lære om homofili og skilsmisse er direkte hjerteløs.


 I Sveits svarte 90 prosent av respondentene at Den katolske kirke bør begrave sin vegring mot å gi nattverd til skilte som er gift på nytt.

– De tyske ­biskopene har sagt at de ønsker å gi nattverd til gjengifte. Det er en bevegelse akkurat i det spørsmålet, sa Andreas Dingstad, informasjonsmedarbeider i Oslo katolske bispedømme, til Vårt Land like etter spørreundersøkelsen ble sendt ut.

LES MER: Pave Frans: – Ikke døm homofile

Viktig steg

– Familier møter helt andre problemer og situasjoner i dag enn tidligere. Derfor er det naturlig at kirken reflekterer over det pastorale lederskapet som trengs for å hjelpe folk til å forstå det kristne perspektivet på hva familie er og hvordan det leves ut i ulike sosiale og kulturelle situasjoner, sier Federico Lombardi, pave Frans' pressesjef til Vårt Land.

Han sier at paven mener denne ekstraordinære synoden vil være et viktig steg i en lengre prosess.

– Delegatene står fritt til å komme med innspill og forslag til løsninger på problemstillinger knyttet til familien, sier Lombardi.

Han påpeker at dette blir et forberedende arbeid foran ordinære synoden som skal avholdes i 2015.

LES MER: Pave Frans til Midtøsten i mai

Mot og vilje

– Paven har vist mot og vilje til å tenke nytt. Han har forstått alvoret i situasjonen, sier Gunnar Stålsett, biskop emeritus i Den norske kirke.

I 2008 deltok han som representant for Det lutherske verdensforbund ved Den katolske kirkes bispesynode som da skulle drøfte «Guds Ord i kirkens liv og misjon». Stålsett fikk tale kort til daværende pave Benedikt XVI.

– Jeg tok opp spørsmålet om Den katolske kirkes forhold til familie og seksualitet. Paven fulgte godt med og nikket da jeg var ferdig. Enten var han glad for at jeg ikke sa mer eller så satte han pris på det jeg hadde sagt.

Stålsett har tidligere kritisert Den katolske kirke i kraftige ordelag for kirkens rolle i møte med hiv/aids-epidemien og pavens syn på prevensjon.

– Det har det vært all grunn til. Den katolske kirke har gjort et stort arbeid når det gjelder omsorg for hiv-smittede og aids-syke, men samtidig har man offisielt hatt en oppfatning angående prevensjon som har gitt et annet signal.

LES MER: Pave Frans' ti råd for et godt liv

Viet skilte

14. september viet paven 20 par i Peterskirken. Dette har skapt store overskrifter ettersom den ene bruden allerede hadde et barn, noen av parene hadde vært samboere og noen var skilt.

– Hva slags signal sender paven ved å gjøre dette, Federico Lombardi?

– Paven er en god prest med lang erfaring og han gir et godt eksempel på hva prester i hans bispedømme bør gjøre.

Lombardi påpeker at alle prester kommer i kontakt med mennesker som kommer med mange ulike historier.

– De kommer med livserfaringer som er vanlig i dag. En god prest tilbyr mennesker som ønsker å gifte seg hjelp som er nyttig for å komme til feiringen godt forberedt og klar over hva kirkens lære om ekteskapet er.

LES MER: Pave Frans: Sølibat er ikke et spørsmål om dogme

Signal

– Det er klart at paven sender et signal når han vier disse i Peterskirken. Frans har en holdning til sitt pontifikat mer som en hyrde enn som en troens forsvarer, sier Maria Junttila Sammut, leder i Oslo katolske bispedømmes pastoralavdeling.

Hun påpeker at det ikke er noe veldig unormalt ved dette. Selv om Den katolske kirke ikke anerkjenner skilsmisse som en måte å oppløse ekteskapet, kan kirken i unntakstilfeller, etter en juridisk prosess, erklære et ekteskap for ugyldig hvis det kommer frem at det er blitt inngått på helt «feil grunnlag».

Dersom en gjengift katolikk skal få tilgang til nattverdbordet, må det første ekteskapet annulleres, og man må føre bevis for at det var ugyldig ved inngåelsen.

LES MER: Paven sammenlikner abort med bruk-og-kast-holdning til menneskeliv

Mer som Frans

Pave Frans har erklært at han nå oppretter en kommisjon som skal reformere prosessen rundt annullering av ekteskap.

– Kommisjonens arbeid ventes å starte så fort som mulig, og skal forberede et reformforslag rundt annulleringsprosessen, med det formål å forenkle selve prosedyren, gjøre den mer strømlinjeformet og samtidig sikre prinsippet om ekteskapets uoppløselighet, heter det i en uttalelse fra Vatikanets pressekontor.

– Hva håper du vil komme ut av denne ekstraordinære synoden, Maria Junttila Sammut?

– Jeg håper synoden inspirerer til at flere kan være litt mer som pave Frans.

LES MER: Frans ville ikke bli pave

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter