Nyheter

Millionsplid om sjømannskirke

Ved å selge på åpent marked og ikke kreve kirkelige kjøpere, håper landsstyret i Den Indre Sjømannsmisjon å få opptil 80 millioner kroner mer for Oslo Sjømannskirke.

Den Indre Sjømannsmisjon er i hardt, økonomisk vær og må selge sin eiendom på Bygdøy i Oslo. Stridens kjerne er om sjømannskirken skal selges på det åpne markedet med mulighet for å oppnå en salgspris på mellom 60 og 100 millioner, eller om organisasjonen kun skal vurdere kristelige kjøpere. Det siste alternativet vil trolig føre til at prisen lander på mellom 20 og 30 millioner.

– Å selge kirken på et åpent, fritt marked for å få mest mulig penger til andre oppgaver i Den Indre Sjømannsmisjon, vil være i strid med intensjonen da organisasjonen for 30 år siden fikk overdratt eiendommen for én krone, skriver Jan Paus i et debattinnlegg i dagens avis.

LES INNLEGGET HER: Salg av Oslo sjømannskirke bryter med tillit

Han er tidligere landsstyreformann og ledet forhandlingene om overtakelse av den verdifulle eiendommen og kirkebygningen på Bygdøy, fra en ideell, kristen virksomhet ledet av presten Hans Jakob Frøen.

LES MER: Krisesommer i Kristen-Norge

– Helt feil. – Det Den Indre Sjømannsmisjon sa ja til var å føre videre en oppgave, understreker Paus.

Haakon Korsgaard, som nå er leder av driftsstyret ved Sjømannskirken i Oslo, mener også at «det blir helt feil» å selge til høystbydende.

– Vi har ingen forståelse for at organisasjonen ønsker å selge eiendommen bort fra kristen virksomhet. Det var den klare intensjonen da organisasjonen vederlagsfritt fikk denne flotte eiendommen. Vi kan ha forståelse for at Indre Sjø må selge kirken for å skaffe midler til annen virksomhet, men da må de nye eierne være kristne aktører som vil videreføre arbeid i tråd med intensjonene, sier Korsgaard.

Eiendommen som er omtalt som en «indrefilet» med Oslos mest attraktive beliggenhet, er anslått å ha en potensiell salgsverdi på mellom 60 og 100 millioner kroner.

To prislapper. – Finnes det kristne aktører som er interessert og i stand til å kjøpe eiendommen på Bygdøy?

– Vi tror det finnes interessenter som vil gå inn med penger på idealistisk grunnlag. Men her snakker vi om ulike prislapper. Vi har vært i kontakt med folk som er villige til å betale 20-30 millioner og drive på en slik måte at det sikres kristen identitet og aktivitet på kirken. På det kommersielle marked kan man nok oppnå en helt annen pris, svarer Haakon Korsgaard.

Han peker på at sjømannskirken på Bygdøy driftsmessig har gått med overskudd fram til for to år siden. Men Indre Sjø har opptatt lån til andre deler av sin virksomhet, med pant i denne kirken.

Denne gjelden utgjør ifølge konstituert landsstyreleder Jon Kristian Lomundal 
om lag 11 millioner kroner.

Kan slette gjelda. – Med en pris på 25 millioner til en ny eier som vil videreføre kristent arbeid, kan organisasjonen altså slette gjelda og likevel sitte igjen med over 10 millioner til annen virksomhet, bemerker Korsgaard.

Jan Paus mener at dette er en sak som må behandles på landsmøtet i Den Indre Sjømannsmisjon i slutten av juni.

Jon Kristian Lomundal
, konstituert formann i Den Indre Sjømannsmisjon, sier at dette ikke er en landsmøtesak.

– Landsstyret har myndighet til å avgjøre saker om salg av eiendom. Vi ønsker å gjennomføre salget i løpet av året. Vi er kjent med ønskene fra folk i Oslo-området om fortsatt kirkedrift på Bygdøy. Men landsstyret har etter ny behandling konkludert med at vi står ansvarlig overfor organisasjonen for å få størst mulig salgsinntekter, sier Lomundal.

Landsstyreformannen regner med at det også på landsmøtet vil bli argumentert fra østlendinger mot den løsningen landsstyret har valgt.

– Men signalene fra resten av organisasjonen er helt klare: Det er riktig å selge Oslo sjømannskirke nå, sier Lomundal.

– Vi har ikke noe valg hvis vi skal klare å fortsette driften av organisasjonen, argumenter han.

På sparebluss. Landsstyreformann har begrunnet kirkesalget slik:

– Vi ser at gaveinntektene går ned og at foreningene blir færre. Det fører til at misjonen drives på sparebluss. Det finnes ikke midler til å satse på nye aktiviteter eller starte arbeid på nye området. Dette er det ingen fremtid i. Dersom Den indre Sjømannsmisjon fortsatt skal ­bestå som organisasjon, må vi ta noe­n strategiske valg om hva vi skal drive med, og hvordan vi på best mulig måte kan nå ut til fiskere­ og kystbefolkningen i årene fremover.

Landsledelsen og ledere ved Oslo sjømannskirke er enige om at det på Bygdøy nå ikke drives arbeid for fiskere og sjøens folk, men en alminnelig kristen virksomhet som samler ganske mange mennesker.

– Vårt ønske er å få i gang havnemisjon i Oslo, ut fra nye lokaler etter salg av sjømannskirken på Bygdøy, sier Jon Kristian Lomundal
.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter