Nyheter

Kirker innfører sikkerhetskontroll

Granatangrep og prestedrap har fått kirker i Kenya og Tanzania til å innføre sikkerhetskontroll før de holder gudstjenester.

– Det er stor aktivitet blant muslimer, det bygges mange nye moskeer og mye penger blir investert i Øst-Afrika. Det er helt klart at muslimer har sine strategier for hvordan de skal få innflytelse i regionen. Desto viktigere er tilstedeværelsen av kristne, sier misjonær Stig Hagen til Vårt Land.

Forhåndsregler. Misjonærene Sara og Stig Hagen reiser i august til Arusha i Tanzania, utsendt av Pinsevennenes Ytre Misjon. Der skal de samarbeide med Torkild og Tabitha Jensen fra Danmark, som leder organisasjonen Mission blandt børn og unge i Tanzania.

Ekteparet Hagen skal også følge opp sine egne prosjekter i Kenya.

– Hvilke forholdsregler tar dere?

– Vi kommer til å diskutere og ta forholdsregler i samarbeid med de misjonærene vi skal arbeide sammen med, sier Stig Hagen.

Angrep. De siste to årene har det vært flere tilfeller av sekterisk vold i de østafrikanske landene. Det har tvunget kirkene til å innføre sikkerhetstiltak, melder Kristeligt Dagblad.

5. mai i år ble den katolske kirken St. Joseph Catholic Church i Arusha bombet. Tre mennesker døde og flere ble skadd. President Jakaya Kikwete kalte det en terrorhandling. I april måtte politiet bruke tåregass for å hindre kristne opprørere i å tenne på en moské sør i Tanzania.

I juli i fjor ble 15 mennesker drept og mer enn 50 skadd da to kirker ble angrepet i Kenya. I november ble en politimann drept og minst elleve personer skadd under et granatangrep på en kirke.

17. februar i år ble den katolske presten Evarist Mushi skutt og drept foran St. Josephs Cathedral på Zanzibar av to menn på motorsykkel. 10. februar ble den protestantiske presten Mathew Kachira drept. 1. juledag i fjor ble den katolske presten Ambrose Mkenda drept.

– Det er helt klart at det er krefter i sving, samtidig er de fleste afrikanere veldig fredelige, sier Stig Hagen.

Metalldetektor. I en pinsekirke nord for Mombasa i Kenya sier prest Harrison Gonah til Kristeligt Dagblad at han føler han står midt i en krig.

– Vi har ansatt vakter til å screene de menneskene vi slipper inn i kirken med metalldetektor. Og vi kan ikke lenger holde bønnemøter under åpen himmel, sier Harrison Gonah.

Avisen har også besøkt den lutherske distriktspresten Shukuru Maloda, som holder til på Zanzibar. De har en patruljerende politibil ved kirken, mens vakter kontrollerer kirkegjengernes vesker for våpen før de slippes inn i kirken.

– Jeg pleide å føle meg veldig trygg, og satt i Forodhani Gardens, en park ved havnefronten på Zanzibar, med min kone til langt ut på kvelden, men det kan jeg ikke lenger. Det føles ikke trygt, sier Maloda.

Fem kirker er brent ned på Zanzibar i løpet av de siste årene. Den økende konflikten mellom kristne og muslimer har ført til at en prest har blitt drept og flere religiøse ledere, både prester og imamer har blitt såret.

Johnson Mbillah i den kristen-muslimske dialogorganisasjonen Procmura sier til Kristelig Dagblad at han også er bekymret for kristne som bidrar til å trappe opp konflikten.

– Det som er farlig, er at det finnes kristne som reiser til Storbritannia for å trenes i kristen ekstremisme, sier han.

Rett vei. – Hva forteller misjonærene som allerede er i Arusha, Stig Hagen?

– De forteller at det har vært en økende religiøs aggresjon de to-tre siste årene. Men samtidig foregår det en positiv, demokratisk utvikling også. Spesielt i Kenya. Det er ikke kun negativt, og ting kan absolutt gå den rette veien, mener Hagen.

– Ønsker radikale muslimske krefter å få et grep om Øst-Afrika?

– Ja, det ønsker de helt sikkert. Det skal utrolig mye til for at de klarer det i Kenya, men det er annerledes i Tanzania som har en stor muslimsk befolkning.

Misjonæren sier de ikke har vurdert å avlyse reisen og at de føler seg trygge og godt forberedt.

– PYM har et eget Øst-Afrika råd som består av erfarne misjonærer fra dette området som kan gi oss konkret rådgivning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter