Nyheter

Fikk brev fra misjonsorganisasjoner etter overgrepsbok

– Jeg har lykkes med mitt samfunnskritiske prosjekt, sier Trude Teige.

Fire misjonsorganisasjoner har skrevet et felles brev til tidligere TV 2-journalist Trude Teige, som har skrevet kriminalromanen Jenta som sluttet å snakke, der temaet er seksuelle overgrep i kristne miljøer.

– Vi sier her at det er veldig viktig at det blir satt søkelys på slike problemer. Vi tror at det kan virke preventivt, og at flere som har blitt utsatt for seksuelle overgrep i våre sammenhenger, våger å ta kontakt med oss. Vi ønsker ikke å skyve dette under teppet, men å ta tak i det, sier Aud Karin Kjølvik Ringvoll, personalleder i Indremisjonsforbundet (ImF), til organisasjonens eget organ Sambåndet.no.

– Vi tar avstand fra utnyttelse og misbruk av makt og trenger hjelp til å gripe tak i dette. Åpenhet kan skape et klima der seksuelle overgrep ikke kan fortsette, påpeker hun.

TRUDE TEIGE I 'MIN TRO': – For meg har det aldri vært vanskelig å skille mellom enkeltmenneskers overtramp, og Bibelens lyse budskap

Ord mot ord

Indremisjonsforbundet er en av de fire organisasjonene bak brevet som er sendt til Trude Teige. De tre andre er Misjonssambandet (NLM), Det Norske Misjonsselskap (NMS) og Normisjon.

Trude Teige erkjenner overfor Dagen at kristenledere og kristne miljøer tar overgrep langt mer på alvor nå enn før.

– Men problemet er at det ofte er ord mot ord, og der unge jenter ofte blir sett på som ustabile. Det er ofte de sårbare som trenger oppmerksomhet, som er mest utsatt, sier Teige.

– Ikke redd for søkelys

Aud Karin Kjølvik Ringvoll i ImF sier at organisasjonene ikke er redde for det søkelyset Teige setter på kristne miljøer. Ifølge henne blir over 90 prosent av tilfellene de har jobbet med i vesentlig grad innrømmet.

– Men det blir ofte forklart av den som har krenket, som et forhold, og ikke som overgrep. Kvinner vi møter har det vanskelig, men vi opplever de ikke som ustabile, sier Kjølvik Ringvoll.

Positivt overrasket

Trude Teige forteller at hun ble veldig positivt overrasket og veldig berørt for at organisasjonene har mottatt boken hennes med så stort alvor.

– For meg er brevet fra misjonsorganisasjonene et bevis på at jeg har lykkes med mitt samfunnskritiske prosjekt, sier Teige til Sambåndet.no.

Forfatteren sier organisasjonene i brevet anerkjenner at hun har gjort grundige forundersøkelser og vært i kontakt med flere ofre.

– Man må aldri slutte å tro at det foregår seksuelle overgrep og aldri slutte å ta varsler om det med det aller største alvor, påpeker hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter