Nyheter

Fagforening frykter eldre prester pensjonerer seg tidlig

1 av 3 prester er over 60 år. Fagforening varsler AFP-ras.

Presteforeningen (PF) frykter mange vil bli tidligpensjonister når skillet mellom stat og kirke ­fullføres.

– Hvis det skjer, vil hele tanken om Den norske kirke som en landsdekkende folkekirke bli satt i spill, sier leder Gunnar Mindestrømmen.

Skremselspropganda? – Er dette skremselspropaganda fra en fagforening?

– Nei, dette er en saklig og reell risiko som må tas på alvor. Den norske kirke skal nå gjennomføre en virksomhetsoverdragelse fra staten. Alderspensjon kan være en nærliggende løsning for mange ved en så omfattende omorganisering som den vi nå står foran. Erfaringene fra slike store omstillingsprosesser i andre sammenhenger er at arbeidstakere med opparbeidede rettigheter til AFP eller pensjon, velger å slutte i jobben fremfor å bli med over i noe nytt og ukjent, svarer Mindestrømmen.

Prestene i Den norske kirke er statsansatte, med de rettigheter og betingelser som statstjenestemenn har.

I 2017 er løsrivelsen fra staten kommet så langt at Den norske kirke kan vedta sin egen organisering. Da må de 1.300 prestene, prostene og biskopene, og de 300 ansatte ved bispedømmekontorene og i de sentralkirkelige rådene, vinke farvel til staten som arbeidsgiver.

Svekkede rettigheter? Prestene frykter at de skal komme dårlig ut av overgangen til en kirkelig arbeidsgiver, ved at lønns- og arbeidsbetingelser svekkes.

– Omstilling og endring er krevende. Jeg er 61 år, og dersom endringene innebærer svekkede rettigheter og betingelser, er det lettere å slutte enn å fortsette i prestejobben, sier Magne Furuseth til Vårt Land.

Han har vært sokneprest i Bolsøy sokn i Molde i 16 år, og han er blant de mange prestene som er spent på hvordan det blir å få ny arbeidsgiver.

Ingen garanti. – Kan du garantere at prestene får like gode betingelser etter virksomhetsoverdragelsen som de har nå, ekspedisjonssjef Ingrid Vad Nilsen i Kulturdepartementets kirkeavdeling?

– Nei. Det går ikke an å gi garantier om hva som blir situasjonen fremover. Det er Den norske kirke som må ta stilling til mye av dette når kirken etter 2017 sannsynligvis blir et selvstendig rettssubjekt, og dermed også arbeidsgiver for de statsansatte kirke-medarbeiderne.

– Er dere bekymret for at mange eldre prester velger å slutte i jobben av frykt for forandring, omorganisering og svekkede rettigheter?

– Ja, vi ser at det er flere risikofaktorer her. Derfor setter vi inn alle tiltak vi kan for å minske risikoen for at mange prester velger å slutte tidlig. Vi ønsker at folk skal stå lenge i tjenesten, og vi ønsker å legge til rette for det.

Forutsigbarhet. – Hvordan kan dere gjøre det?

– Vi er veldig opptatt av at det blir en omstilling med så små omkostninger som mulig for dem dette angår. Det viktigste vi kan gjøre er å bidra til avklaring av flest mulig spørsmål i forkant av virksomhetsovertakelsen. For eldre prester er det viktig blant annet å få klarhet i pensjonsrettigheter, lånemuligheter og andre vilkår for tjenesten. Vi ønsker å ivareta trygghet og gi ansatte mest mulig forutsigbare betingelser, svarer lederen av Kulturdepartementets kirkeavdeling, Ingrid Vad Nilsen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter