Nyheter

De kristelige høgskolene slår seg sammen

Alt tyder på fusjon mellom NLA, Høgskolen i Staffeldtsgate og Mediehøgskolen Gimlekollen.

Det ble klart etter at de tre hadde parallelle styremøter og felles samtaler torsdag. Fusjonsspørsmålet skal behandles i NLA Høgskolens generalforsamling i april, etter at eierne av de to andre høgskolene har behandlet saken.

– Det var styret til NLA som til slutt måtte bestemme dette, for det er vi som leverer noe formelt til generalforsamlingen, sier rektor ved NLA, Bjarne Kvam.

Utsettelse. Etter en avstemning i styret til NLA ble det klart fusjonen var ett skritt nærmere. Fem stemte for, én mot, mens to avholdt seg fra å stemme.

– Et klart flertall sier at heretter er tema ikke om vi skal fusjonere, men hvordan vi skal tilrettelegge de juridiske og økonomiske tingene, sier Kvam.

– Er du sikker på at den nye modellen vil bli godkjent på generalforsamlingen 18. april?

– Ja, vi har en bestilling fra generalforsamlingen fra april i fjor der de ba om avklaring på om noe var til hinder for dette. Når styret ikke finner det, har vi allerede et intensjonssignal fra eierne.

– Før jul sa du til Vårt Land at «I den situasjonen NLA Høgskolen er i, hadde vi ikke tatt initiativ til denne fusjonen nå»?

– Jeg har ikke gått ut mot fusjonen, men jeg ba om at vi fikk en utsettelse av vedtakene, slik at dette ikke var fra 1. januar 2012, men fra 1. januar 2013. I vedtaket nå er forsalget fra styret at det iverksettes 1. januar 2013. Sånn sett har de lyttet til min bønn om mer tid.

– Hva vil dette medføre for fremtiden til disse tre skolene?

– Realitetene i dette vil vi først vise seg når dette iverksettes, men vi legger et grunnlag for en fremtid som blir tryggere for alle parter og særlig for de små. Det andre er at vi totalt sett blir mer synlig nasjonalt. Det regner vi med vil virke positivt på den totale rekrutteringen av studenter, mener Kvam.

LES MER: Jobber for kristen høyskolefusjon

Akkreditert. Sammenslåingen mellom de tre høgskolene vil bli en fusjon mellom to små og én stor. NLA har 1.600 studenter, mens Mediehøgskolen Gimlekollen har 200 og Staffeldtsgate 170.

Når fusjonsprosessen fullføres, vil de to minste høgskolene på en måte krype inn under paraplyen til NLA Høgskolen. Dette er den eneste av de tre skolene som er «akkreditert høgskole». En slik status gir skolen en langt større mulighet for faglig utvikling.

Beste løsning. Rektor ved Mediehøgskolen Gimlekollen, Lars Dahle, synes avgjørelsen er oppmuntrende og inspirerende.

– Vi er en spesialisert høgskole innenfor journalistikk, medier og kommunikasjon. Vi har mulighet til å levere et spisset bidrag nasjonalt, samtidig betyr det at vi kan samkjøre og samordne ressurser. Alle trenger ikke ha alle funksjoner på alle steder. En fusjonert høyskole står sterkere når det gjelder kompetanse, fagportefølje og formidlig ut i samfunnet.

– Er det dette som redder Gimlekollen?

– Nei, vår fremtid er ikke absolutt avhengig av dette, men vi vurderer dette som den beste løsningen for oss nå. Vi kompletterer hverandre faglig og vi har delvis samme eiere.

– Hva vil dette ha å si for lønningene på Gimlekollen?

– Det vil ikke ha den store betydningen.

LES MER: Gimlekollen inn i kristelige fusjonssamtaler

Lønnsfordeler. Rektor ved Høgskolen i Staffeldtsgate, Jan Gossner, er glad for at prosessen nå nesten er i mål.

– Det har vært en lang prosess allerede, og dette var et av de viktigste møtene. Visjonsdokumentet skal nå ut på en siste høring til alle de ansatte vede de tre høgskolene og styrebehandles alle tre stedene.

– Hva tenker du om utsettelsen til januar 2013?

– Vi har forståelse for at NLA trengte mer tid internt. Vi hadde noen anliggender som vi gjerne ville ha ivaretatt og det fikk vi.

– Redder dette Staffeldtsgate?

– Vi har foretatt organiseringer og effektiviseringer som gjør at vi er i økonomisk balanse. Det er mer en erkjennelse av at små høgskoler er nødt til å finne sammen i større enheter.

– Vil dette ha noe å si for lønnsnivået?

– NLA ligger nok høyere enn oss som vi da vil kunne nyte godt at, men vi må ta det litt trinnvis. Vårt personale vil nok ha fordeler av å komme inn i denne større sammenhengen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter