Nyheter

De har ikke møtt hverandre før – gifter seg på TV

– Godt fjernsyn, sier prost Torstein Lalim. – Etisk betenkelig, sier psykolog Marie Theisen. Begge har sett de første episodene av «Gift ved første blikk».

Onsdag er det premiere på realityserien der seks unge nordmenn sier ja til å gifte seg med fremmede.

Konseptet ble i sommer sterkt kritisert etter at Vårt Land først omtalte den. I programmet medvirker også en prest. «Leker med ekteskapet.» «Direkte umoralsk», sa kritikerne, som alle hadde én ting til felles: De hadde ikke sett serien.

Vårt Land har samlet prost Torstein Lalim og psykolog Marie Theisen til en forhåndsvisning av de to første episodene. Er programmet virkelig så ille?

Slik foregår det: To personer som aldri har møtt hverandre før, gifter seg. Et ekspertpanel bestående av en sosialantropolog, to psykologer og en prest har i forkant vurdert personene nøye og plukket ut parene. 
De skal deretter leve sammen som mann og kone i fire uker. Hvis det oppstår kjærlighet, har eksperimentet lykkes. Hvis ikke, blir de skilt.

LES OGSÅ: Mener NRK blir tatt av 'direkte-hysteri'

Vondt i magen

– Dette var et virkelig godt fjernsynsprogram, mye bedre enn hva jeg hadde fryktet.

Det sier Torstein Lalim, prost i Nedre Romerike. Han er nærmeste leder til presten i serien, Elisabeth Eriksen, som er kapellan i Skedsmo på Romerike. Sammen med biskop i Borg, Atle Sommerfeldt, har han gitt Eriksen klarsignal til å bidra i programmet.

– Dette er et av de bedre realitykonseptene jeg har sett. Jeg synes deltakerne er både sympatiske og troverdige i sin søken etter livspartner, og det er tydelig at det ikke er kjendisstatus de er ute etter, legger Lalim til.

Marie Theisen tar ordet. Hun jobber som psykolog innen par- og familiebehandling ved Modum Bads Senter for familie og samliv. I tillegg er hun kursleder for samlivskurset PREP.

– At det er oppegående, fine folk, er er jeg enig i, og man blir nesten litt glad i dem, men det gjør også at jeg får vondt i magen. De blir satt i en utrolig stressende situasjon og presset inn i ekstreme rammer. Jeg synes også det er svært etisk betenkelig å bruke ekteskapet som underholdning, sier hun og utdyper:

– Man utnytter mennesker som har et naturlig og vanlig ønske: Å finne en å dele livet med. Hadde disse fått møtt hverandre under litt mindre stressende omstendigheter, så hadde de kanskje hatt bedre sjanser for å lykkes, men all erfaring viser at TV-par går fra hverandre.

LES OGSÅ: Omstridt TV 2-reality tatt av skjermen

Bryllupstale og middag

I den første episoden blir deltakerne introdusert. Deretter gir ekspertene et innblikk i hvordan de satt sammen parene.

I episode to blir de gift. En av scenene viser en tydelig nervøs brud som trekker pusten i en stram, hvit, havfrueformet kjole. Om få minutter skal hun for første gang se mannen hun skal gifte seg med. To rødmalte dører i et storslått festlokale går opp. Der inne, i enden av midtgangen, står en like brydd brudgom og smiler til henne.

Få minutter senere er paret erklært rette ektefolk i et borgerlig inngått ekteskap. Deretter venter fest med familie og venner, taler, middag, bryllupsfotografering og brudesvals.

«Det at de to nå har sagt ja til hverandre, det kan nok føles litt skummelt, men samtidig tenker jeg at det gir hverandre en form for nærhet også», kommenterer prest Elisabeth Eriksen med rundsnipp om halsen. I en av scene er det også tydelig at hun sitter i et kirkerom.

LES OGSÅ: Biskop velsigner preste-arrangert ekteskap

Frivillig deltakelse

– Er det ikke etisk betenkelig å bruke ekteskapet som TV-underholdning, Lalim?

– Jo, det er det. TVNorge bruker ekteskapet for noe helt annet enn hva det er ment som, både som kirkelig institusjon og samfunnsinstitusjon, så det vil jeg ikke gå god for. Presten står heller ikke for selve vigselen, og det er viktig å understreke. Men oppi det hele er dette et program hvor deltakerne er blitt med høyst frivillig. Når de først har satt seg selv i en slik situasjon, så er det bra at de har ekspertise til å hjelpe seg – og der synes jeg en prest hører hjemme.

– Kan ikke prestedeltakelsen være med på å legitimere ekteskapet som TV-underholdning?

– Det kan sikkert legitimere fjernsynsprogrammet at hun deltar med sin rundsnipp og sitter der i vår felles kirke. Dette er en avgjørelse vi har tatt med åpne øyne. Så får ettertiden dømme oss om det var riktig eller galt.

Stor fallhøyde

Heller ikke Marie Theisen er utelukkende negativ.

– Tanken om å hjelpe folk til å finne en god match er fin. Det er også bra å vise at det er helt fair og normalt å trenge hjelp i starten og underveis i et parforhold. Men hvorfor må de på død og liv gifte seg? Og hvorfor har de en prøvetid på fire uker? Er de ikke gift på ordentlig? spør hun.

Lalim svarer:

– Jeg ser absolutt innvendingene og har stilt meg de samme spørsmålene. Men dette er som sagt noe deltakerne har gått inni med åpne øyne. Foreløpig kan jeg ikke se at de har blitt mer stresset enn at de tåler det. Jeg synes de har fått en god mulighet for å finne seg en livspartner etter å ha prøvd «alt».

Forelskelse ingen sikkerhet

– Så arrangerte ekteskap kan ha noe for seg?

– Dette er et underholdningseksperiment for en liten, eksklusiv gruppe mennesker. Det er ikke slik at ungdom skal finne hverandre på denne måten i neste generasjon. De tre yngste i dette programmet kunne nok unnet seg selv flere dating-runder før de meldte seg på noe slikt. Hadde de eldste spurt meg om de burde delta, så ville jeg sagt «go for it». Jeg tror de vil tåle det, selv om fallhøyden er stor. Men jeg ville også rådet dem til å bruke mer enn fire uker og bedt dem satse på det som om det var et ekte ekteskap, sier Lalim.

– Ville du gitt samme klarsignal, Theisen?

– Nei. Det er helt fint å bruke datingtjenester, men du trenger ikke gifte deg ved første blikk.

– TVNorge hevder at de ønsker å utfordre tanken om at det finnes andre veier til kjærlighet enn forelskelse. Har denne tanken noe for seg, Theisen?

– Ja, det tror jeg. Det finnes veldig mange måter et forhold kan starte på, også ved matching. At et forhold starter med forelskelse er ingen sikkerhet for at det skal vare.

Vårt Land har spurt prest Elisabeth Eriksen om intervju. Hun har avslått fordi hun er sykmeldt.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter