Nyheter

Norsk prest arrangerer ekteskap

Danske Lykke giftet seg på TV i fjor – uten å ha møtt brudgommen først. Til høsten kan norske TV-seere følge seks unge mennesker som sier ja til å gifte seg med fremmede. Med på laget er prest Elisabeth Eriksen.

Hun er kapellan i Skedsmo på Romerike. I programmet, som heter «Gift ved første blikk», har hun sammen med en sosialantropolog og to psykologer dybdeintervjuet og analysert personlighetene til 600 single søkere – og funnet fram til tre par. De arrangerte parene treffes for første gang i sin egen vielse. Etter én måned som mann og kone kan de velge å forbli gift eller skilles.

– Vi ønsker å utfordre tanken om at forelskelse er den eneste veien til kjærlighet. I stedet for å la valg av partner skje gjennom gnistrende følelser og hodestups forelskelse, overlater seks single personer ansvaret til en gruppe fagfolk. Dette er TV-underholdning. Samtidig belyser programmet en viktig problemstilling: Hva skal til for å fungere som ektepar? sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og SBS Discovery.

Ingen grenser. Programmet har allerede høstet kraftig kritikk. I fjor ble det samme konseptet vist på den danske, statseide TV-kanalen DR3. Flere mente at programmet tok for lett på ekteskapet og gjorde det til en lek. Serien ble imidlertid en seersuksess. Aldri før har den lille kanalen samlet flere dansker foran tv-skjermen. Verre gikk det med ekteskapene. I april i år tok det siste paret ut skilsmisse.

Psykolog og professor i psykologi ved Høgskolen i Bergen, Frode Thuen, er ikke overrasket.

– All erfaring viser at forhold inngått på TV ryker. Jeg har ingen tro på at det kan komme lykkelige ekteskap ut av et slikt konsept. Dette er det ultimate eksempelet på at realitysjangeren ikke har noen grenser, sier han.

– Hva er problematisk?

– Alt, egentlig. At fagfolk skal sette sammen folk på bakgrunn av tester, er bare tull. Hvis forholdet da fungerer skal man være heldig, for å si det sånn. På papiret kan alt stemme, men det er det som sitter i øynene og oppstår i hjertet som avgjør om forholdet er liv laga.

– Men er det ikke positivt at TVNorge ønsker å komme til bunns i hvorfor folk skiller seg?

– Det er ikke det de gjør. De er ute etter å skape TV så de kan selge reklame. Noen annen agenda har de ikke.

Leker ikke ekteskap. I det danske programmet i fjor fungerte presten Pernille Østrem som samtalepartner for de nygifte parene. Hun er sokneprest i Stefanskirken i København. I et intervju med TV-kanalen DR i fjor avviste hun at programmet tar lett på ekteskapet.

– Jeg synes jeg har møtt noen unge mennesker som tar ekteskapet dønn alvorlig og som har lysten og motet til å gi alt de makter, sa hun.

Selv om forholdene ble inngått innenfor rammene av et tv-show, påpekte presten at det ikke var snakk om en useriøs lek.

– Vi leker jo alltid når vi går inn i et forhold med et annet menneske. Vi leker med ilden og vi leker med tankene om at dette kan bli alvor. Har har de bare valgt å leke at det er alvor fra første sekund.

Klar over konsekvensene. Vårt Land har vært i kontakt med den norske presten, Elisabeth Eriksen. Hun får imidlertid ikke lov til å uttale seg om programmet fordi det er under innspilling.

Kommunikasjonsdirektør i TVNorge, Espen Skoland, har på sin side ingen betenkeligheter ved serien.

– Jeg forstår at det kan komme reaksjoner mot at det inngås reelle ekteskap. Vi mener dette er nødvendig og at det er med på å gjøre eksperimentet mer reelt, nettopp fordi konsekvensene blir tydelige.

– Men er det moralsk forsvarlig å legge opp til et konsept som med stor sannsynlighet kommer til å ende med skilsmisse?

– Absolutt. Deltakerne er fullstendig klar over hva de går til og hvilke konsekvenser dette kan få.

– Det er ikke noe underlig å arrangere ekteskap i et land hvor mange prinsipielt er imot nettopp det?

– Det er nettopp det som gjør programmet interessant. Prinsipper er én ting, samtidig ser vi at flere og flere skiller seg og statistikken over single bare øker. Mange vil, men får det ikke til. Det vi tester ut her er en form for arrangert ekteskap, ikke tvangsekteskap.

Tok skilsmissen tungt. – Kan det ha noe for seg at man utfordrer tanken om at forelskelse er den eneste veien til kjærlighet, psykolog Frode Thuen?

– I andre kulturer er arrangerte ekteskap vanlig, men vi kan ikke løsrive oss fra kulturen vi lever i. Hos oss er det innarbeidet at det må være en fysisk, romantisk tiltrekning til stede. Man kan selvfølgelig diskutere hvor sterk denne må være, men det må i hvert fall være en form for gjensvar hos den andre, sier han.

Lykke Jensen og Jonas Thrane er ett av tre par som giftet seg i den danske versjonen av Gift ved første blikk. Bare kort tid etter at kameraene ble slått av i juni i fjor, begynte ekteskapet å skrante. Den ferske ektemannen hadde da sagt opp leilighetskontrakten sin, kvittet seg med de fleste av møblene sine og flyttet inn hos sin fru.

Etter to måneder under samme tak ønsket kona å skilles.

– Jeg ble sjokkert over at hun gav opp så fort. Og jeg synes også det er svært tungt. Jeg kommer fra en familie hvor ekteskapet tas svært seriøst og hvor man ikke gir opp uten kamp, sa Jonas Thrane til Ekstrabladet i oktober i fjor.

Adgang til hjertet. Lykke Jensen begrunner bruddet slik:

– Jonas og jeg er svært forskjellige. Både hvor vi står i livet arbeidsmessig, familiemessig og erfaringsmessig. Våre drømmer matchet på ingen måter hverandres. Det kom nok litt bakpå oss, fortalte hun til TV-kanalen DR.

Hun angrer likevel ikke på at hun ble med i programmet.

Thrane derimot, er delt i synet på deltakelsen. På spørsmål om han angrer, svarer han:

– Både óg. Mens det stod på var det helt fantastisk. Jeg kan rett og slett ikke huske at jeg har vært så lykkelig. På den annen side kan jeg nok angre på at jeg gikk ‘all inn’ på den måten jeg gjorde. Jeg gav Lykke direkte adgang til hjertet mitt, familien min og hele min verden. I fremtiden vil jeg nok være noe mer forbeholden. Det kommer til å ta lang tid før jeg skal involvere meg i noe som helst igjen.

Bryllupsfest. Innspillingen av den norske «Gift ved første blikk» startet forrige uke. Da giftet parene seg i en borgerlig seremoni. Vielsen ble etterfulgt av en fest med familiene til stede.

I Danmark skal en ny sesong av programmet settes opp på DR1, som kan sammenliknes med norske NRK1, i år. Konseptet er også solgt til 15 land.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter