Nyheter

Vil ha spesialgrep for asylbarn

NOAS ber om nemnd og datostempling på utvisningsvedtak for å løse asylbarnkrisen.

Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) er svært kritisk til behandlingen av asylbarna som ble utsendt i høst. Nå legger de to helt nye forslag på bordet:

• En nemnd bør behandle sakene på nytt

• Avslag på asylsøknader må datostemples

Stormen raser

Selv om det på onsdag ble klart at det ikke ble flertall for mistillitsforslaget mot Anders Anundsen, raser fortsatt asylbarnstormen.

På Stortinget jobbest intenst for å få på plass en løsning for de lengeværende asylbarna som ble sendt ut i høst.

Overfladisk

Dersom KrF og Venstre får viljen sin er NOAS likevel redd for at en ny vurdering av sakene til de hjemsendte lengeværende asylbarna blir overfladisk. Organisasjonen krever at en nemnd ser på sakene.

– Vi har gjennomgått beslutninger i saker hvor Utlendingsnemnda har behandlet omgjøringsbegjæring først etter at familien er sendt ut. I flere slike tilfeller framstår vurderingene som lite grundig og vi har sett overflatiske begrunnelser for hvorfor barnas tilknytning til Norge nedprioriteres. Det er ikke godt nok. Vi vil derfor at et nemndsmøte med tre personer skal se på disse sakene, sier Ann-Magrit Austenå, generalsekretær i NOAS

Utlendingsnemnda (UNE), som behandler asylsaker, har mulighet til å bruke en slik nemnd når de vurderer en asylsak på nytt. Det gjør de sjelden. Det vanlige er at denne samme nemndleder alene vurderer saken igjen.

Utløpsdato

NOAS mener det også er på tide at Stortinget tar grep og hindrer at asylbarn sendes ut av landet uten at deres tilknytning til Norge er vurdert godt nok. Derfor krever de en utløpsdato på utvisningsvedtak.

– Hvis det har gått mer enn ett år siden forrige vurdering, må utlendingsmyndighetene se på saken på nytt før personen kan tvangsutsendes, sier Austenå.

Utlendingsforskriften inneholder allerede en bestemmelse om at det må gjøres en slik ny vurdering, dersom det har gått mer enn ett år fra vedtaket ble fattet til det settes i verk. Men bestemmelsen omhandler i dag kun utlendinger som er utvist på grunn av brudd på straffeloven eller utlendingsloven.

– En slik rettssikkerhetsgaranti må også lengeværende barn få, sier Austenå.

– Vil ikke det oppfordre familier til å motsette seg retur?

– Nei, en slik mekanisme sikrer oppdaterte vurderinger av situasjonen i hjemlandet og barnets tilknytning til Norge. Det vil være en rettssikkerhetsgaranti som sikrer at rettigheter barnet allerede har ivaretas.

Kan få opphold

NOAS mener familiene som er sendt ut mellom 1. juli da engangsløsningen trådde i kraft og den nye forskriften kom i desember må få sakene sine behandlet på nytt.

– Sakene må ses på nytt, så kan vi eventuelt hente tilbake de som viser seg likevel å ha rett til opphold.

Hva Regjeringen til slutt bestemmer seg for, tror hun har stor betydning også for fremtidens asylbarn.

– En revurdering av disse sakene vil være med å sette en ny praksis i UNE for hvordan den nye forskriften skal forstås, sier Austenå.

Hun håper justisministeren snur og kommer Venstre og KrF i møte.

Austenå tror flere familier vil ha rett på opphold, fordi barnets situasjon og tilknytning til Norge skal ha større vekt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter