Nyheter

Trenger mer folk til Vest-Afrika

Hjelpeorganisasjonene roper etter mer personell i kampen mot ebola.

– Ved akutte naturkatastrofer står folk nærmest i kø for å hjelpe. Denne gangen er det nesten ingen, sier Benedicte Giæver leder for beredskapsavdelingen til Flyktninghjelpen – NORCAP.

Mens organisasjonen har en del folk som melder seg gang på gang for å bidra, opplever de at ebolakrisen i Vest-Afrika ikke tiltrekker seg folk på samme måten som andre katastrofer ofte gjør.

Røde Kors meldte i går at de trenger nærmere 1.000 ansatte til tre nye ebolasentre i Liberia og Sierra Leone. Men rekrutteringen av internasjonalt personell har så langt vært en utfordring. Til nå har organisasjonen fått tak i 38 personer.

LES OGSÅ: Grenseløs hjelp

Få nordmenn

Giæver melder om tilsvarende utfordringer i NORCAP og forteller at de til nå har klarert 55 hjelpearbeidere til innsats mot den krevende epidemien. Av disse er kun åtte nordmenn.

– Tallene pleier å være to-tre ganger høyere, sier hun.

Hvorfor er det færre som melder seg nå?

– En av årsakene tror jeg er at dette er en sakte krise som har utviklet seg over tid, mens naturkatastrofer som skjer plutselig får mer oppmerksomhet. Både hjelpeorganisasjoner, nasjonale myndigheter og medier har mislyktes i å få fram alvorlighetsgraden i denne katastrofen. Det gjør at det har tatt for lang tid å forstå hvor stort omfanget er, sier hun.

LES OGSÅ: Trenger mer folk til Vest-Afrika

Skremmende kaos

En annen årsak kan være frykten for selv å bli smittet, og alt det måtte innebære.

– Det kan virke skremmende med en så uoversiktlig situasjon, og det er vanskelig å vite hvordan den skal håndteres. Samtidig tror jeg rekrutteringssvikten kan ha noe å gjøre med at denne krisen ikke framstår som like «sexy» som andre kriser. Misforstå meg rett, sier hun.

– Kan man forvente at leger og helsepersonell er villige til å ta denne typen oppdrag?

Jeg håper jo det. Mange er veldig villige når det skjer andre akutte kriser. Denne gangen er det en egenrisiko – den er liten, men veldig alvorlig. Samtidig er den eneste måten å få bukt med dette at folk stiller opp, sier Giæver.

LES OGSÅ: Norge vurderer å bidra til britisk ebolainitiativ

Betaler oss ut

– I stedet for å betale med vår innsats og tid, så betaler vi oss oftere ut med penger nå enn tidligere, sier Ivar Eimhjellen, frivillighetsforsker ved Uni Research Rokkansenteret.

Han mener nordmenn generelt er på et veldig høyt nivå i internasjonal sammenheng når det gjelder frivillig arbeid, men at det har skjedd en viss nedgang de siste årene.

Til nå har den norske regjeringen gitt i overkant av 184 millioner kroner til kampen mot ebola. Den største ufordringen nå er imidlertid den desperate mangelen på personell, skal vi tro flere av de store hjelpeorganisasjonene.

– Vi må ha folk. Spesielt folk med erfaring. De tre nasjonene som er hardest rammet har ikke det som skal til for å takle dette, og det gjelder ikke bare helsearbeidere, sier Giæver.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter