Nyheter

Tar klimakamp på LO-kongressen

Flere LO-forbund ønsker å holde igjen på oljefarten og ta oppvarmingen av kloden mer alvorlig, og vil ha hele organisasjonen med seg.

Når LO med sine nærmere 900.000 medlemmer åpner kongressen fredag, kommer fire store forbund til å stå på for at LO legger om oljepolitikken og lar klimahensyn få større vekt.

– Vi tror det er et flertall i LO for en mer offensiv klimapolitikk. Men skal LO bli en drivkraft, trenger vi at et relativt samlet LO går foran, sier Stein Guldbrandsen, leder for seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet.

Leder for LO i Oslo, Roy Pedersen, mener det er på tide å ta bildet som klimaforskerne tegner, mer alvorlig.

– Det må få noen konsekvenser for Norge. Blant annet at vi må redusere oljeutvinningstempoet og la noe av oljen ligge i bakken, sier Pedersen.

Derfor heter det også i en av LO i Oslos paroler i morgen 1. mai: «Redusér oljeutvinningstempoet – vern Lofoten, Vesterålen og Senja».

Innhold i føre-var. Fagforbundet, som organiserer ansatte i offentlig sektor, foreslår at klima- og miljøpolitisk bærekraft skal gå foran andre hensyn i forvaltningen av petroleumsressursene. I sitt innspill ber Fagforbundet LO gå inn for:

# Ikke bare si at føre-var-prinsippet skal legges til grunn, men også si konkret hva føre-var skal bety i oljeforvaltningen.

# Opprette petroleumsfrie soner i særlig sårbare områder.

# Flytte nye investeringer i energi i langt sterkere grad til fornybare energikilder som vind, vann, biomasse, bølger og sol.

# At investeringene i petroleumssektoren bør være jevne og forutsigbare, og om nødvendig dempes til et nivå som ikke overoppheter økonomien og gjør annen konkurranseutsatt industri ulønnsom.

Avvist. LO-sekretariatet har i innstillingen sin avvist forslaget fra Fagforbundet.

– Vi kommer til å fremme vårt forslag på nytt igjen, fordi vi synes at sekretariatet ikke tar klimautfordringen nok på alvor. Så får vi se hva vi klarer å få til redaksjonskomiteen, sier Gulbrandsen.

Han mener at faren for overoppheting av økonomien også er en god grunn til å tenke nytt om trykket i norsk oljeutvinning.

– Med tendensen til Kuwait-økonomi, der én sektor blåser opp lønnsnivået og trekker til seg kompetanse, blir det vanskeligere for andre sektorer å være lønnsomme. Vi ønsker en omstilling, slik internasjonal fagbevegelse snakket om på klimatoppmøtet sist, sier Guldbrandsen.

Samfunnsendring. Også EL & IT Forbundet vil reise sine miljø- og energiforslag på nytt. Forbundsleder Hans O. Felix etterlyser grunnleggende omstillinger i samfunnet.

– Skal man ta klimaet på alvor og nå målene om å begrense oppvarmingen til to prosent, må det endringer til. Da tenker vi mer ren fornybar energi og erstatning av fossilt.

I sine innspill sier EL & IT Forbundet at klima- og miljøkampen må settes inn i et langt bredere politisk perspektiv.

«Det dreier seg ikke først og fremst om teknologi, men om grunnleggende sosiale og politiske forhold. Vi står derfor overfor en omfattende kamp om samfunnsmakt», sier forbundet i sitt innspill.

EL & IT Forbundet ønsker også å ha med at det må bygges brede folkelige allianser, særlig mellom fagbevegelsen og miljøbevegelsen. Det samme mener LO i Oslo.

– Vi trenger en mobilisering for å få dette til, og kommer ikke utenom en eller annen allianse til miljøbevegelsen. Hvis ikke fagbevegelsen tar klimakampen, blir det ingen forandring, sier Roy Pedersen.

LO i Oslo er også med i kampanjen Klimavalg 2013 sammen med flere kirkelige organisasjoner og miljøorganisasjoner.

Miljøindustri. Roy Pedersen påpeker at LO i Oslo står samlet om sine innspill, men at det er ulike meninger i fagbevegelsen.

– De som jobber i oljeindustrien spesielt, er opptatt av å bevare arbeidsplasser. Det skjønner vi veldig godt. Det som må skje er en styrt omlegging slik at en beveger seg vekk fra fossil energiproduksjon til å finne alternative arbeidsplasser, slik at man ikke går ut i arbeidsledighet.

Pedersen ønsker en «miljøvennlig reindustrialisering» i Norge. Han understreker at LO i Oslo er i en begynnende fase i disse spørsmålene.

– Det er mye vi trenger å skaffe kunnskap om og dykke ned i. Men vi mener dette er viktig å få på dagsorden og at vi får skapt en forståelse i fagbevegelsen for situasjonen vi står i. Vi kommer ingen vei hvis ingen tar initiativet til å reise debatten eller tenker på at en forandring er mulig, sier lederen for LO i Oslo.

Også Norsk Tjenestemannslag (NTL) foreslår formuleringer som skjerper miljøprofilen i handlingsprogrammet. NTL, Fagforbundet, EL & IT Forbundet og LO i Oslo skrev i september en kronikk sammen der de foreslo en ny plattform i klimakampen.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter