Nyheter

– Tajik er et bilde på det Norge vi vil ha

Ap-folket som i dag velger Hadia Tajik inn i ledertroikaen, tror valget vil gi vitamininnsprøyting på tros- og livssynsfeltet.

Mens det å være ung, minoritet og kvinne ofte regnes som en trippel utfordring for politisk karriere, trekker Ap-folket det frem som en klar, politisk styrke hos sin nye nestleder.

Når partiet i dag velger Hadia Tajik inn i ledertrioen, står hennes bakgrunn – og livssynskompetanse - sentralt i det Ap-folket mener hun vil tilføre partiet:

– Hadia er et forbilde for mange. Bare tenk på den klassereisen hun har gjort. Hun er et bilde på det Norge vi vil ha, sier Audun Otterstad, vara til Stortinget for Sør-Trøndelag.

Skrytes av

Når Tajik nå velges inn i partiledelsen, er det med forventninger om at hun kan seile opp som statsministerkandidat i fremtiden. Ord som «grundig», «dyktig», «tydelig», «klok» og «kunnskapsrik» går igjen når delegatene Vårt Land møter på landsmøtet skal beskrive norsk-pakistaneren fra Bjørheimsbygd i Rogaland.

– Hadia er klar, resonnerende og fantastisk dyktig. Hun imponerer under debatter, og setter seg grundig inn i sakene hun jobber med. Jeg er veldig glad hun er på vårt lag, sier Åshild Kjelsnes, fylkesordfører i Sogn og fjordane.

Ordførerkandidat i Florø, Ola Teigen trekker frem politireformen som et eksempel på grundighet:

– Hun gjennomskuet flosklene i debatten med en gang og ser hele bildet.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Hadias «bakland»

Bakgrunn bonus

Minoritetsbakgrunnen omtales som en «bonus». Ap-folket Vårt Land møter under landsmøtet, mener Tajiks kompetanse og erfaring på tro- og livssynsfeltet vil styrke partiet:

– Det er klart Hadia vil bringe noe nytt til torgs i ledelsen. Erfaringen og bakgrunnen hennes er en bonus i en tid der vi skal håndtere interreligiøs dialog, og en stor del av befolkningen bekjenner seg til en annen gud, sier Torgeir Michaelsen, Aps helsepolitiske talsmann.

De internasjonale gjestene Rakyia Eddarhem og Fadwa Rajouani fra Marokko sammenligner valget av Tajik med hvilket gjennombrudd det var for amerikansk politikk da Obama knyttet til seg en ung, muslimsk kvinne som politisk rådgiver.

– Religionen skal ikke bringes inn i politikken. Men det å forstå hvordan det muslimske samfunnet tenker, kan tilføre noe nytt, sier Eddarhem, som er folkevalgt i Marokkos parlament.

Demokratisk symbol

Marokkanerne tolker ledervalget av Tajik som tegn på at Norge er et godt demokrati:

– At Norge kan velge en minoritet til en så betydningsfull posisjon, er et veldig godt tegn. Det viser at Norge kan akseptere minoriteter, sier Eddarhem, og suppeleres av Mats Monsen, leder i Sør-Trøndelag AUF:

– Jeg tenker ikke over at hun er minoritet. Det sier vel litt i seg selv.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mindre «gubbing»

Både han og eldre partikolleger fremhever også Tajiks unge alder som en klar styrke, i et Ap som lenge så gjennomsnittsalderen krype oppover:

– Det er viktig å ha noen i partiledelsen som kan se de unges perspektiv, sier Monsen, og støttes av Sogn og Fjordanes fylkesleder, Hilmar Høl:

– Ap har hatt et etterslep på unge velgere. Det er bra å få inn en som er så ung som Hadia. I tillegg har hun en annen bakgrunn, som er god å ha i det flerkulturelle Norge.

Stemme til stemmeløse

Tajik selv sier dette om hva hun vil tilføre til partiet:

– Alle er summen av egne erfaringer. Mitt livsprosjekt har vært å gi stemme og muligheter til de som ikke blir hørt. Det har jeg tenkt å fortsette med. I tillegg jobber jeg hardt.

Mer fra: Nyheter