Nyheter

Spår reservasjons-bølge

KrF-­talskvinne fastslår at leger skal ­kunne nekte å utføre omskjæring. Flere yrker kan melde seg med ­reservasjonskrav.

Helsetalskvinne i KrF, Olaug Bollestad, var i fjor saksordfører da Stortinget i fjor påla sykehus å tilby rituell omskjæring av gutter fra årsskiftet.

– En samlet helsekomité anerkjente livssynsmessige årsaker til å tilby omskjæring. For KrFs del er det uansett ikke noen tvil i en prinsipiell side av saken:

– Leger må nemlig ha rett til å reservere seg når handling strider mot samvittighet eller overbevisning, også mot omskjæring, påpeker Bollestad.

LES OGSÅ: – Det er en daglig plage å være omskåret

Samvittighetsvern

Meldinger om leger som reserverer seg mot å omskjære nyfødte guttebarn nærmer seg en bølge: I går meldte Dagsavisen at 13 av 15 kirurger ved A-hus i Akershus motsetter seg omskjæring av små gutter.

Fra før har en rekke leger i Nord-Norge sagt at de vil reservere seg mot tilbudet.

– Det skal være rom for samvittighetsfriheten, så sant helseregionen makter å tilby omskjæring selv eller kjøper tjenesten, poengterer Bollestad.

I fjor kjempet KrF og Høyre/Frp-regjeringen i motvind da de ville innføre en reservasjonsmulighet for leger som nettopp av samvittighetsgrunner ikke ville henvise til abort.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Fremtids-kompromiss

Etter proteststorm ble forslaget trukket. En del av kompromissløsningen var at et nasjonalt offentlig utvalg skulle se inn i fremtiden og vurdere reservasjonstematikken på bred basis.

I avtalen mellom KrF og regjeringen het det at utvalget «skal utrede etiske og praktiske forhold rundt tanke- og samvittighetsfriheten» og at det skulle gjelde «det norske arbeidsliv generelt».

– At leger vil reservere seg mot omskjæring er med på å understreke behovet for en slik utredning. Og det er ikke bare fordi Norge er blitt mer multireligiøst, men også fordi nye samfunnsforhold også utfordrer etikk også utenfor helsevesenet.

LES OGSÅ: Forsvarer omskjæringsnektere

Nye grupper

Etter det Vårt Land får opplyst er oppnevningen av utvalget like om hjørnet. Statssekretær Torkil Åmland i Arbeidsdepartementet bekrefter dette:

– Utvalget skal belyse samvittighetstematikken i arbeidslivet generelt, inkludert helsevesenet.

Bollestad spår at det vil komme reservasjonskrav fra flere yrkesgrupper.

– Da vil det være rom for løsninger som ivaretar samvittigheten, mener hun.

KrF-talsfolk har skissert flere sektorer der fremtiden 
kan skape­ større samvittighetskvaler for ansatte. Patileder Knut Arild Hareide nevnte i vår «barnevernet, skolen, politiet og 
domstolene» som sektorer der ­ansatte kan påberope 
seg former for samvittighetsfrihet.

LES OGSÅ: Rydder opp i omskjæringsstrid

Bioteknologi

På helsefeltet kan følgende tema skape nye bølger av reservasjon på felter som:

• Oppmykning av forbud mot å avslutte liv.

• Visse former for assistert befruktning.

• Fremtidig produksjon av organer – dersom vitenskapen tillater det.

Fra før kan leger reservere seg mot abortinngrep. I fjor vår handlet det om fastleger – og henvisning til abort. Nå er altså temaet omskjæring.

LES OGSÅ: Krever informasjon om konsekvenser av omskjæring

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter