Nyheter

Solheim angrer mørkemann-utfall mot Høybråten

SV-toppen tar ansvar. Sier valgkamputspill var dumt.

I sin nye bok Politikk er å ville avslører Erik Solheim at han ga SV-leder Kristin Halvorsen forhåndsstøtte da hun ville stemple Dagfinn Høybråten som en mørkemann. Det var i valgkampen 2005 – og nå innrømmer han at utspillet var et «veldig dumt angrep».

Sårt. Utspillet fra Halvorsen var et av den valgkampens aller spisseste. I memoarboken sin, Drivkraft, fra i fjor høst, forteller Høybråten hvor sårt han følte nettopp dette angrepet fra SV-Kristin var.

Til Dagbladet sa Halvorsen at Høybråten krympet folk fordi han forherliget det heterofile ekteskapet. Og hun sa hun hadde bildet av Høybråten på skapdøra for å få psyke seg opp til dueller mot ham.

LES MER: SV-Solheim ønsker dristigere kronprins

Medansvar. – Fordi broren hennes er homofil, følte hun dette veldig sterkt personlig, forklarer Solheim, men konkluderer:

– Det var usedvanlig lite kledelig. Jeg må ta medansvar, fordi jeg støttet at hun skulle gjøre det. Det var et veldig dårlig råd fra min side, skriver han.

Raus. For det første var det urettferdig mot Høybråten. Det brøt med «politikkens viktigste bud at du ikke angriper person, men politikk».

– I tillegg var det veldig lite Kristin. Hun er en av de rauseste som finnes i norsk politikk. Folk kjente henne ikke igjen.

Høybråten-hyllest. Nettopp Høybråten er en av de få, norske politikerne som får stor hyllest i Solheims nye bok. Han har nemlig drevet med det Solheim anser som mangelvare på dagens norske politiske scene:

Folk som virkelig vil – og driver politikk igjennom mot alle odds.

– Dagfinn blir ofte urettferdig skildret som mørkemann, i virkeligheten er han en av Norges mest sosialt engasjerte politikere, skriver Erik Solheim i boken.

Press. Da han ble helseminister tok han tak i den viktigste årsaken til sjukdom og tidlig død i Norge, som det går an å gjøre noe med: røyking.

«Alle» var mot innføring av røykelov. Men Høybråten brukte press utenfra inn mot politikken.

Mot. – Motet lønte seg. Men loven kunne bare drives gjennom ved politisk vilje og mobilisering i media og opinionen, skriver Solheim.

Andre som fremheves for virkelig å ville noe er Høyres Ansgar Gabrielsen som kjempet frem kjønnskvotering i bedriftstoppen, Bjarne Håkon Hanssen for samhandlingsreformen og Kristin Halvorsens for barnehagepolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter