Politikk

Små svermere 
ser mot Støre

Hvis Ap får over 40 prosent ved neste valg, kan småpartiene havne i klemma.

Gjennomsnittet av månedens galluper viser at Ap mangler bare et titalls mandater fra rent flertall. Alene kunne KrF gitt Jonas Gahr Støre flertall i Stortinget.

Selv om det er tre år før neste stortingsvalg, tar Vårt Land deg med på opptakten til maktkampen som kan komme:

• Jakte på fremtidig innflytelse hos Støre – eller stå utenfor maktprosjektet hans?

• Fire på CO2 egen verdiprofil – i bytte mot utsikter til innflytelse?

LES OGSÅ: KrF like over sperregrensa i ny måling

Fem i stilling

Hele fem partier kan før neste valg manøvrere seg inn som potensielle støttepartnere for Ap – eller havne utenfor den politiske maktscenen.

– At Ap nå runder 40 prosent på galluper, kan nok utløse drømmer i den eldre Ap-garden om å styre helt alene og hente vekslende støtte hos mindre partier. Men da kan Ap trenge mer enn en partner, påpeker valgforsker Bernt Aardal.

For alle de fem – KrF, Sp, SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne – er i dag nær sperregrensen. Aardal spår at et stort og regjeringsklart Ap kynisk vil la være å binde seg til bare én partner.

– Å velge seg to partnere, er nok den sikreste garderingen når potensielle støttepartier er små og varierer i oppslutning, mener Aardal, som er professor ved Universitetet i Oslo.

LES OGSÅ: Innvandringskritisk parti størst i Danmark

90-tallet

På store deler av 90-tallet var sentrumsduoen Sp og KrF de hyppigste støttepartiene for Ap. Den gang var slikt enklere. Regelverket tillot nemlig et stort parti kunne kjøre slalåm i budsjettsaker: Svinge mellom ulike partnere.

Men det er ikke mulig lenger. Nå må budsjettvennene til en norsk regjering si ja eller nei til det samlede budsjettet, ikke plukke ut enkeltposter.

Derfor tror Aardal at Ap – hvis partiet lar være å danne en flertallsregjering sammen med andre – vil jobbe frem eksakte avklaringer med støttepartier.

Følg oss på Facebook og Twitter!

TV-lyset fenger

Denne høsten har Solberg-regjeringens støttepartier, KrF og Venstre, opplevd rekordstor presseinteresse for rollene i budsjettkampen.

Sp har stått på utsiden. SV også. De står i medienes skyggedal.

Men foran valget i 2017 vil situasjonen være en annen. Alle disse fire – pluss MDG – skal fortelle velgerne sine hvordan de får mest mulig makt for stemmen sin.

Da kan nettopp det å være attraktiv som Aps partner være avgjørende om partier sikrer seg fremtidige gjestespill foran kamera, der de hilser hjem til kjernevelgerne sine.

– Om Ap beholder størrelsen, kan de altså velge og vrake i støttepartier?

– Ap vil nok tenke seg godt om og sjekke ut hvordan aktuelle partnere plasserer seg på politiske felt som er viktige for dem. Men dagens gallupsituasjon viser jo at det kan komme et nytt handlingsrom for sentrumspartier som strever med de blåblå.

LES OGSÅ: Dårligste Frp-måling på 17 år

Strekke seg

– Alle småpartiene på Tinget har saksfelt som de brenner for. Må de kutte spisse krav for å bli seriøs samarbeidspartner?

– Det var jo nettopp dette dilemmaet som ble så krevende for Sosialistisk Venstreparti i det rødgrønne prosjektet. De strakk seg for å få gjennomslag, men ble mer utydelige for velgerne, påpeker Aardal.

Det å bli uvesentlig i politisk maktspill kan i følge Aardal være «døden» for et mindre parti.

– Men det å dele på ansvar med en stor partner, kan også koste, tilføyer valgforskeren.

Skrekken for miljøbevegelsen da et stort Ap styrte alene periodevis mellom 1973 og 1997, var at de laget allianser med Høyre. Slik styrte det som enkelte i miljøbevegelsen kalte «Høyrbeiderpartiet», unna grønne bremsepartier som SV og Venstre.

– Kan frykten for noe lignende tvinge dagens grønne partier til å samarbeide for å binde opp «Ap-Støre» i miljøsaker?

– Det finnes flere miljøpartier nå – og de er ikke enige i ett og alt. Derfor har Ap sjansen til «splitt og hersk». Men dagens Ap har også forandret seg. Det er slett ikke sikkert de faller tilbake i gamle «kraftsosialistiske» spor, svarer Aardal.

LES OGSÅ: Stortingsflertall for Ap, KrF og Sp i ny måling

Beredskapen i gang

I går viste NRKs ferske gallup at Ap nådde høye 42,8 prosent, nærmest rent flertall.

Valgforsker Aardal tror gallupbildet av et nytt stort Ap setter både dette partiet og eventuelle partnere i beredskap:

– Selv om det er tre år til neste valg, må man berede grunnen om samarbeid skal duge. Da de rødgrønne bygde opp noe forrige gang, handlet det aller først om små skritt sammen i Stortinget og små merknader i en komité­innstilling, sier Aardal.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk