Nyheter

Setter rekord i å overkjøre miljøråd

Naturvernforbundet har sjekket hvordan tre regjeringer forholder seg til råd fra Miljødirektoratet.

Fra 2002 til nå har Miljødirektoratet frarådet oljeåpning i 333 tilfeller, men regjeringen har i 80 prosent av dem likevel valgt åpning. Fordelt på regjeringssjefer har regjeringene fulgt råd om å la åpning være:

• Bondevik II (2002-2005): 29 prosent av tilfellene

• Stoltenberg (2006-2013): 20 prosent av tilfellene

• Solberg: (2013-): 0 prosent av tilfellene.

– Vi frykter at vi får en oljepolitikk som blir stadig mer grisete og at eventuelle uhell gjør større skade, sier Lars Haltbrekken, leder for Naturvernforbundet.

LES OGSÅ: Søndagsåpent kan bli miljøbombe

Forverring

Naturvernforbundet har gått gjennom alle utlysninger på norsk sokkel siden 2002 og tatt for seg miljøfaglige råd som går imot å utlyse enkelte blokker. De siste rådene som er tatt med, er fra 23. konsesjonsrunde. For 28 blokker fraråder Miljødirektoratet oljeutvinning, men regjeringen går for å utlyse alle disse blokkene likevel. I tillegg utlyste regjeringen i 2013 tre blokker mot miljøfaglige råd i det som kalles TFO, tildeling i forhåndsdefinerte områder.

– Jeg tror at regjeringen desperat ønsker å forlenge oljealderen. Det den gjorde forrige uke, var å gi oljeindustrien alt de pekte på. Regjeringen tar mye større hensyn til oljeindustrien enn til å ta vare på miljøet, sier Haltbrekken.

– Det har vært problematisk før, og var ille under regjeringen Stoltenberg. Men nå er det ikke noen av disse rådene som er lyttet til, sier Audun Randen Johnson, rådgiver i Naturvernforbundet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Haltbrekken mener at tendensen til å overkjøre miljøråd fra regjeringens egne fagfolk gir et viktig signal til Stortinget som nå skal behandle regjeringens forslag om å åpne nye områder i Barentshavet og ved den omstridte iskanten.

– Samarbeidspartiene KrF og Venstre bør sette ned foten og si at det ikke er akseptabelt at vi har en regjering som konsekvent bryter miljøfaglige råd, sier Haltbrekken.

Han understreker at rådene fra Miljødirektoratet dreier seg om å unngå å skade verdifull natur. I tillegg mener Haltbrekken at regjeringen må ta med i vurderingen at en stor del av verdens ressurser av olje og gass i verden som allerede er funnet, ikke kan utvinnes om oppvarmingen skal holdes på maks to grader.

LES OGSÅ: Makta kjem i 1.700 privatfly

Kamp for å ta hensyn

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre og leder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, ser en fare for at regjeringen undergraver betydningen av de miljøfaglige rådene.

– Den store testen blir om Stortinget er villig til å ta større miljøfaglig hensyn. For Venstre er dette en politisk kamp for at grunnleggende miljøråd skal tas hensyn til og følges, sier Elvestuen.

Han lover at Venstres utgangspunkt i Stortinget blir å følge rådene fra Norsk Polarinstitutt, som mener at blokkene nær iskanten ikke bør åpnes. Elvestuen understreker at selv om isen har trukket seg lenger nord, står Norsk Polarinstitutt fast på sine råd om hvor langt nord regjeringen kan åpne for oljevirksomhet.

– Dette handler om hvor stor miljørisiko man er villig til å ta. Selv om isen trekker seg oppover, er variasjonen år for år mye større enn før.

– De miljøfaglige rådene kommer fra regjeringens egne fagfolk. Hvordan vil ettertiden se på at regjeringen ikke tar hensyn til rådene deres?

– Mange ting kommer til å bli kritisert i ettertid, både av tiltakene for å redusere utslipp her og internasjonalt. Det vil skje når man opplever de endringene som kommer i klimaet, og når man kommer i gang med politiske og økonomiske endringer. Vi vet at jo lenger vi venter, jo tøffere blir tiltakene, sier Elvestuen.

LES OGSÅ: – Absurd å åpne for Barents-olje

‘Rådene skjerper’

Selv om Stoltenberg-regjeringen trosset råd om å åpne for oljeutvinning, førte miljørådene til strengere krav, mener nestleder for energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Terje Aasland (Ap).

Han viser til at miljørådene gjerne har ført til at regjeringen har satt krav til oljeaktørene om å ta hensyn som best mulig ivaretar det miljøet som fagetatene har pekt ut som sårbart.

Arbeiderpartiet vil ta stilling til de blokkene regjeringen nå foreslår å åpne, når saken blir behandlet i Stortinget.

– Vi står fast på 23. konsesjonsrunde. Men hvordan man definerer iskanten er noe vi må se hvordan vi håndterer når saken skal behandles, sier Aasland.

Han er kritisk til at Høyre og Frps regjering ser ut til å velge en annen kurs for forvaltningsplaner.

– Det er det som kanskje bekymrer meg mest. Det virker som regjeringen ikke følger opp forvaltningsplanarbeidet, der man følger opp miljøfaglige hensyn, petroleumshensyn og fiskerihensyn, sier Aasland.

Gir råd

Reidar Evensen, mediekoordinator i Miljødirektoratet, sier at direktoratet ikke har mulighet til å kvalitetssikre gjennomgangen Naturvernforbundet har gjort. Han kommenterer resultatene slik:

– Vår rolle i disse sakene er å gi miljøfaglige råd. Regjeringen gjør en samlet vurdering av hvilke blokker som skal lyses ut. Vi registrerer at våre miljøfaglige råd ofte ikke blir utslagsgivende for hvilke blokker som lyses ut, men vi tar til regjeringens beslutninger til etterretning, sier Evensen.

Klima- og miljødepartementet hadde ikke anledning mandag og tirsdag til å kommentere saken.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter