Nyheter

‘Samarbeid med de blåblå går på KrF-helsen løs’

KrF-veteran 
Odd Anders With vil at samarbeidsavtalen skal diskuteres 
på nytt.

– På kommende landsmøte bør KrF ha en solid evaluering av samarbeidsavtalen, sier With.

Den tidligere KrF-nestlederen og statssekretæren i Bonde­viks regjeringstid er allerede lei samarbeidet med de blåblå. I går fikk KrF elendige 4,2 prosent oppslutning på Vårt Lands meningsmåling. Det viser seg også at KrF lekker velgere til venstresiden.

For første gang tar en tidligere topptillitsvalgt til orde for å fristille KrF fra samarbeidet på borgerlig side.

– Det har vært en stor prøvelse med tanke på de prioriteringene KrF tradisjonelt har gjort. Dette er ingen kritikk av partiets ledelse. Samtidig er det så krevende å støtte en regjering med Høyre og Frp at det går på helsen løs, sier With.

LES OGSÅ: Rødgrønne røver fra KrF

Vil bygge sentrum. Han var en av flere som etter valget i høst undertegnet et brev adressert til KrF-leder Knut Arild Hareide med klar beskjed om å holde seg unna Frp.

With mener KrF nå må arbeide mot å fristille seg fra den blåblå regjeringen og heller i større grad bygge opp sentrumssamarbeidet.

– Når man ser kursen regjeringen har valgt, bør KrF jobbe i retning av fristilling. Dagens samarbeidsavtale er ikke en varig, god løsning.

LES OGSÅ: Kontantstøtte kuttes i KrF-kommune

Etterlyser større ambisjoner. KrF-veteranen tror samarbeidsavtalen fører til at begrepet støtteparti blir brukt, noe som på sikt vil ødelegge partiets oppslutning.

Han mener det på flere områder går i feil retning:

– Det gjelder spørsmål om rettferdig fordeling, solidaritet med verdens fattigste, innvandring, ruspolitikk, oljeuavhengighet, distriktspolitikk, landbrukspolitikk, signaler om økt kommersialisering i skolesektoren og barnevern.

Nå vil han diskutere ambisjonene til partiet.

– Er ambisjonene å hindre en dårlig kurs, eller er det å stake ut en ny kurs i viktige verdispørsmål, spør With og påpeker:

– Det er en vesentlig forskjell.

LES OGSÅ: Makten sliper på omdømmet

– KrF er skadebegrenser. Han får støtte av Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane.

– Jeg liker ikke den posisjonen KrF har som skadebegrenser, sier Brosvik.

Hun er ikke overrasket over politikken regjeringen fører, men mener den «utfordrer og provoserer hele tiden» også på områder hvor samarbeidsavtalen er klar.

– Alkoholpolitikken er et glimrende eksempel. Et annet er pappapermisjonen, men Syria­ og flyktningspørsmålet er kanskje det grelleste eksempelet. Det er klart at våre velgere har stemt på noe annet, sier fylkeslederen.

– Hvordan vil du karakterisere samarbeidet til nå?

– Jeg sitter ikke tett på, men fra Sogn og Fjordane opplever jeg det krevende. Dette er noe medlemmene snakker om, og når det gjelder saker som går på landbruks- og kommunepolitikk er det stor misnøye i fylket, sier Brosvik.

LES OGSÅ: Sp-Vedum: Joda, jeg står nærmest KrF

Avventende. Fylkesleder i Oslo, Erik Lunde, er derimot mer avventende.

– Det er for tidlig å felle en dom over samarbeidet. Fortsatt er det ganske kort tid siden regjeringen tiltrådte og det har ennå ikke vært en helhetlig budsjettprosess – noe som blir svenneprøven, sier Lunde.

Han beskriver sitt syn på samarbeidet som «sammensatt». Noen ganger har regjeringen skuffet KrF, andre ganger har de fått gjennomslag.

– Hva er de viktigste seierne?

– Jeg synes Bent Høie forbilledlig forsvarte avtalen om legers reservasjonsmulighet og til slutt fant vi en god løsning. I den saken viste regjeringen forståelse og lojalitet. Debatten synliggjorde også at partiene på venstresiden overhodet ikke har samme forståelse, sier Lunde.

LES OGSÅ: KrF krever å bli hørt om sex og søndag

Fornøyd med regjeringen. Også Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland, mener reservasjonssaken var viktig for KrF. Samtidig synes han både den og KRLE-seieren til KrF har «smuldret litt bort». Likevel er han så langt fornøyd og synes regjeringen har gjort «en god jobb».

– I utgangspunktet var jeg veldig positiv til samarbeidet, men det er viktig med reelt gjennomslag. KrF-seirene må ikke smuldre bort, da kommer frustrasjonen fort, sier Kårbø.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter