Nyheter

Ateister utsettes for forfølgelse

Risikerer dødsstraff, nektes skolegang, jobb og ekteskap. Det er hverdagen til ateister flere steder i verden.

Ateister og andre religionsskeptikere utsettes for forfølgelse mange steder i verden. I minst sju land risikerer de dødsstraff, heter det i en ny rapport.

Rapporten fra International Humanist and Ethical Union (IHEU) viser at det særlig er i islamske land at «vantro» er utsatt for hard, noen ganger brutal, behandling fra staten og tilhengerne av den offisielle religion.

Men den viser at også i enkelte land i Europa og USA kan ateister bli behandlet som outsidere.

Lover mot ateisme. Rapporten «Freedom of Thought 2012» sier at «det fins lover som nekter ateister retten til å eksistere, innskrenker deres trosfrihet og ytringsfrihet, fratar dem statsborgerskap og begrenser deres rett til å gifte seg».

Andre lover «hindrer deres adgang til offentlig utdanning, nekter dem retten til å ha offentlige stillinger, hindrer dem i å arbeide for staten, kriminaliserer deres kritikk av religion og gir dem dødsstraff for å forlate sine foreldres religion».

Rapporten ønskes velkommen av FNs spesialrapportør på religions- og trosfrihet, Heiner Bielefeldt, som i en kort introduksjon gjør oppmerksom på at det er lite bevissthet om at ateister dekkes av internasjonale menneskerettstraktater.

IHEU legger fram sin rapport mandag, som er FNs internasjonale menneskerettighetsdag.

Risiko for henrettelse. Ifølge oversikten over 60 land er det sju land der det å uttrykke ateistiske synspunkter eller konvertere fra den offisielle religionen kan straffes med dødsdom. De er Afghanistan, Iran, Maldivene, Mauritania, Pakistan, Saudi-Arabia og Sudan.

Det er ikke registrert dødsdommer for ateisme i det siste, men de som står bak rapporten, sier at ateisme ofte er innordnet i andre tiltaler.

I en lang rekke land er offentliggjøring av ateistiske eller humanistiske synspunkter på religion helt forbudt eller strengt regulert som blasfemi. Blant disse landene er Bangladesh, Egypt, Indonesia, Kuwait og Jordan.

I mange av disse landene, og i Malaysia, må alle borgere registrere seg som tilhørende et av et lite antall aksepterte religioner. Vanligvis gjelder det kristendom og jødedom foruten islam.

Ateister og humanister tvinges derfor til å lyve for å få sine identifikasjonspapirer som de må ha for å studere, få helsetjenester, reise utenlands eller få sertifikat.

Europa og USA. Også i Europa, Afrika sør for Sahara og i Latin- og Nord-Amerika, der de fleste land er sekulære, kan kristne kirker gis særrettigheter til å gi utdanning eller andre tjenester.

I Hellas og Russland nyter den ortodokse kirken omfattende beskyttelse mot kritikk, og i Storbritannia er biskoper i den anglikanske kirken automatisk medlemmer av overhuset.

Mens religions- og ytringsfrihet er sterkt beskyttet i USA, viser rapporten at det mange steder hersker en sosial og politisk atmosfære som skal få «ateister og andre som ikke er religiøse, til å føle seg mindre amerikanske eller ikke-amerikanske».

I minst sju delstater i USA er det lovgiving som hindrer ateister i å inneha offentlige stillinger, og én stat, Arkansas, har en lov som nekter ateister å vitne i retten, ifølge rapporten.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter