Nyheter

Planen som sprakk

Med unge toppkandidater skulle KrF erobre ungdommen. Tallenes tale er brutale. Bare en av 100 førstegangsvelgere stemte KrF ved høstens valg.

Det viser de første resultatene fra den store valgundersøkelsen som er gjennomført av Institutt for samfunnsforskning og Statistisk sentralbyrå. Mens henholdsvis syv og åtte prosent av førstegangsvelgerne stemte på KrF ved stortingsvalgene i 2001 og 2005, var tilsvarende tall i fjor høst bare en prosent.

– Det synes jeg er veldig interessant. Partiet la opp til en veldig ung profil før fjorårets valg. Dette viser at den ikke har appellert. Dette bør partiet ta en diskusjon på, sier Aud Kvalbein, varaordfører i Oslo.

Katastrofalt. KrF gikk til valg med en rekke unge toppkandidater. I Aust-Agder, Hedmark og Vestfold ble laget toppet med Kjell Ingolf Ropstad (24), Hilde Ekeberg (25) og Inger Lise Hansen (28), mens Filip Rygg (26) i Hordaland danket ut veteranen Ingebrigt Sørfonn i kampen om den nest øverste plassen på stortingslisten.

Nøyaktig ett år og en dag senere spør mange seg nå hva det var som skjedde med KrFs ungdomsplan. Valgforsker Bernt Aardal karakteriserer oppslutningen blant førstegangsvelgerne som intet mindre enn katastrofal.

Ikke overrasket. Nestleder Inger Lise Hansen vil ikke ta like sterke ord i sin munn som Bernt Aardal.

– Dette er først og fremst veldig trist. Men jeg vil ikke si at tallene er veldig sjokkerende. Jeg er ikke overrasket.

– Hvordan forklarer du tallene?

– Kanskje hadde ikke valgkampen vår nok prioritet på ungdomssaker. Samtidig innser jeg at dette er et paradoks med tanke på at vi hadde mange unge kandidater.

– Viser dette at det å ha unge kandidater ikke har så stor betydning?

– Dette er ikke et argument mot å ha unge kandidater. Men jeg tror kanskje vi unge var for opptatt av å være voksne politikere, sier Hansen.

Ønsker flere eldre. Varaordfører i Oslo Aud Kvalbein er en av initiativtakerne bak en ny seniororganisasjon. Hun sier at de i neste omgang ikke kommer til å akseptere så mange unge toppkandidater som ved fjorårets valg.

– Balansen var slett ikke god. Derfor tror jeg det blir helt annerledes neste gang, sier Kvalbein, som mener de unge kan takke seg selv for at de ikke nådde frem til de unge.

– De snakket mye om miljø, men i slike saker skiller ikke KrF seg fra de andre. Jeg tror også de unge er opptatt av tydelige signaler på verdier.

Flukten til Høyre. Valgundersøkelsen viser også at KrF først og fremst mistet velgere til Høyre, mens lekkasjen til Frp og de rødgrønne partiene har stoppet opp. Oslo-politiker Aud Kvalbein er ikke overrasket.

– Mange velgere var usikre på om vi ville støtte en Ap-regjering eller en borgerlig regjering. Jeg håper at vi ved neste korsvei er tydeligere på hvilke alternativ vi vil støtte, sier Kvalbein.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter