Nyheter

Pilegrimstur ble fineste sommerferie for ikke-troende Åmås

Ikke-troende Knut Olav Åmås begynte på det han trodde ville bli et håpløst opplegg, men pilegrimsturen ble den fineste sommeropplevelsen han har hatt.

Planen var å gjenta fjorårets pilegrimsvandring gjennom Valdres, men i sommer reiser Knut Olav Åmås i stedet til Skottland og Hebridene, og deriblant til pilegrimsmålet Iona.

– Det blir litt tett å gå nøyaktig den samme turen i år også, men pilegrimsvandringen i fjor er den fineste sommerferie jeg har hatt noen gang. Jeg har planer om å gjenta den neste år, sier Åmås, fra høsten direktør for stiftelsen Fritt Ord.

– I en kommentar i Aftenposten skrev du at du trodde pilegrimsvandringen skulle bli det mest håpløse opplegget du noen gang hadde vært med på. Hvorfor ble du med?

– Jeg har kjæreste fra Valdres, og det framsto som en uvanlig og spennende måte å bli kjent med Valdres fra helt nye synsvinkler, kombinert med å få mye kulturhistorisk kunnskap underveis og med en religiøs ramme.

LES OGSÅ: Fanger fikk anger etter pilegrimstur

Kristendommens historie. De gikk drøye 16 mil over åtte dager, og var innom 14 kirker.

– Vi fikk et ganske godt inntrykk av religiøs historie i Valdres gjennom tusen år og hvilken rolle religion har spilt i vanlige menneskers liv i en del av Norge gjennom lang tid.

Åmås trekker også fram gjentagelsene som noe fint. Prosten i Valdres var med som en slags åndelig turleder, og det var gudstjenester, messer og kortere andaktssamlinger i hver kirke.

– Jeg er ikke religiøs selv, men synes at religion er en svært viktig del av vårt samfunn, både kulturelt, historisk og religiøst. Derfor er det så viktig å få bedre innsikt i for eksempel kristendommens historie også. Det gir en sånn pilegrimstur virkelig.

– Så det var ikke for påtrengende med messer og prest?

– Nei, det var det på ingen måte. I Skottland skal jeg nå fordype meg litt i de keltiske røttene i europeisk kristendom i Skottland, og ta en tur til Iona, som var selve arnestedet for keltisk kristendom i Europa.

Gå og tenke. – Hvilken betydning har det å valfarte til et hellig sted?

– Det er avgjørende viktig. Vårt mål for pilegrimsturen gjennom Valdres var St. Thomaskirka på Filefjell. Noen av de fineste opplevelsene på turen var å komme gående mot den ene kirka etter den andre og høre kirkeklokkene som begynte å ringe for oss i pilegrimsgruppa, og spesielt da vi nærmet oss St. Thomaskirka og kunne se den i det fjerne, ganske slitne og utmatta, men med sterke opplevelser fysisk og mentalt fra en fantastisk tur.

Åmås beskriver et av pilegrimsritualene der man går mot venstre og en runde rundt kirka før man går inn. Ved ankomst til det endelige målet, går pilegrimene tre ganger rundt kirka. Åmås har også sans for å gå og tenke.

– Jeg har alltid tenkt godt når jeg går. Vi gikk opptil tre mil per dag. Det blir en 10-12 timer på sti, skogsvei og vei. Det er ganske anstrengende, men man kommer i god form og ikke minst har man ikke lov til å snakke underveis. Under måltidene er det ikke noe taleforbud. Med slike regler er pilegrimstur en ganske reflekterende måte å bruke fridager på. Jeg er ikke så glad i gruppereiser, og liker best å reise på egenhånd når jeg har fri, men en pilegrimstur gir fellesskap og personlig frihet i en fin blanding.

• Dette er første artikkel i Vårt Lands serie om pilegrimer, pilegrimsmål og -kultur. Les flere saker i papiravisen mandag og på vl.no. Del dine pilegrimsbilder på Facebook eller Instagram. Bruk emneknaggen #vlpilegrim. Vi ønsker å bruke noen av bildene her på vl.no eller i papiravisa.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter