Nyheter

Pappa 1 og pappa 2

Aldri før har ­så mange barn vokst opp med ­homofile foreldre.

Familiebildene henger tett i tett i trappa. Tobias Velvang (22) og Bastian Velvang (20) i ulike ­aldere, i barnehagen, på stranda, i henge­køya, til konfirmasjonen. På en ­annen vegg henger bilder av farmor og farfar i frelsesarmeuniform, et bilde av mamma sammen med pappa Trånd Engøy, pappa Kjell Erik Øie, Bastian og Tobias og andre minner fra turer eller mennesker familien har møtt.

Det er en vanlig torsdag. Bastian­ spiser middag med pappaene sine. Han og broren Tobias har én mor og to pappaer, eller tre da, om han regner med sæddonoren i Danmark.

Rekordmange

Aldri før har så mange barn vokst opp med to foreldre med samme kjønn. 661 barn er registrert med to foreldre som har inngått partnerskap eller er gift med en av samme kjønn.

– Det har vært en klar økning av homofile par som har felles barn de siste 20 årene. I tillegg til at lovgivningen har blitt mer liberal, har holdninger til at likekjønnede par kan få barn blitt mer positive, sier Kenneth Aarskaug, forsker hos Statistisk sentralbyrå.

LES OGSÅ: Når internett og jeg er uenige

Mange barn faller mange utenfor denne statistikken, fordi familiesituasjonen er mer sammensatt, slik som for Bastian og Tobias. Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) anslår at 10 .000 barn har homofile eller lesbiske foreldre i dag.

– Mange faller utenfor vår statistikk, fordi barnet kan ha flere en to foreldre i praksis. 10.000 er et sannsynlig tall for hvor mange barn som minst en forelder som er homofil eller lesbisk, sier Aarskaug.

Pionerpappane

Trånd og Kjell Erik hadde lyst på barn og bestemte­ seg for at de ville stille opp som fedre for gutten til sin lesbiske venninne. Den biologiske faren er en donor i Danmark.

– Jeg husker første gang Tobias­ lå i sparkebukse på fanget ditt. Nesten fra dag én var vi pappaene. Det bare ble sånn, sier Kjell Erik.

To år etter kom Bastian, med samme donorfar fra Danmark. ­Siden de var små har de bodd hver tredje helg og én gang i uka hos Trånd og Kjell Erik. Tobias valgte også å bo fast hos dem da han var 16.

Ingen rettigheter

Men de to mennene er ikke juridiske foreldre til guttene. At de har omsorg for dem, er kun fordi de har avtalt det med moren.

– Det var litt risiko selvfølgelig, men det ble heldigvis ikke noe problem for oss, sier Kjell Erik.

LES OGSÅ: Katolsk toppmøte droppet honnørord om homofile

LLH vet at mange homofile foreldre lager private avtaler om samvær etter kunstig befruktning.

– Vi anbefaler ikke foreldre å inngå slike avtaler, for de har ­ingen juridisk betydning. Jeg vet om flere tilfeller der slike avtaler har blitt brutt, foreldrene har gradvis fått se barna mindre, eller kontakten har opphørt, sier Bård Nylund, ­leder i LLH.

Han mener det kan være fint at barnet har flere omsorgspersoner, men mener foreldrene må være klar over at det kun er to voksenpersoner som kan være foreldre juridisk.

Skolepresentasjonen

Første­ dag i barnehagen, første dag på skolen: Mamma, Kjell Erik og Trånd stilte opp sammen. På foreldrelisten sto det «pappa en» og «pappa to». Da det ble deres tur i presentasjonsrunden forklarte de hvordan det hele hang sammen.

– Vi ville være helt åpne. For­eldrene kunne gjerne snakke med barna sine om det, sier Kjell Erik.

LES OGSÅ: Spår at KrF vil snu i homo-saken

Tobias husker at det ble snakket om at pappaene hans var homofile da han startet på skolen.

– Jeg hadde ikke tenkt på det sånn, jeg hadde hørt ordet, men ikke forbundet det med pappaene mine. Men det var aldri noe problem på skolen. Vi hadde venner med oss hjem og de tenkte ikke på det, sier Tobias.

– Andre tenkte nok mer på at vår familie var spesiell enn det vi gjorde selv. Vi hadde vanlig hverdag. Satte grenser, krangla, lekte,­ var glad eller slitne, kjørte på ­aktiviteter, gjorde lekser og jeg fikk kjeft for at jeg var for mye ute og reiste i jobben, sier Kjell Erik.

‘Bare vås’

Forstår du at noen kan være skeptiske til at homofile kan ha barn?

– Det er to argumenter det kan være hold i. Det ene er at de kan bli mobbet, det andre er at de ikke får rollemodeller av det andre kjønn. Det er reelle argumenter, men begge deler kan forebygges. Alt annet er bare vås, synsing bygget på fordommer.

Tobias har flyttet til Trondheim for å studere. Bastian går på videre­gående, jobber i barnehage. Han er fremdeles hos pappaene én dag i uken og i noen helger.

– At familien min er litt annerledes enn andres er ikke noe jeg tenker på. Vi har alltid hatt det sånn, sier Bastian.

LES OGSÅ: Ap-Jens: Stolt over homokampen

Tobias synes ikke familien hans er så annerledes.

– Det er fint å ha to pappaer, jeg tror det har gjort meg mindre fordomsfull, sier Tobias.

Følg oss på Facebook og Twitter

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter